МВР-Сливен разпространи "божи заповеди" срещу измамите

Телефонните измами станаха повод Областната дирекция на МВР в Сливен да разпространи указания как хората да разпознават ало-престъпниците и какво да е поведението им в подобни моменти. Само от началото на годината досега, са регистрирани три случая. Жертвите са старци над 70-годишна възраст, които са се доверили и са дали суми за хиляди левове на непознати лица. Последният случай е от 29 февруари. 74-годишна баба хариза 3 хил.лева на измамници по схемата "животоспасяваща операция на близък".

Това е поредният призив на сливенската полиция към по-голяма предпазливост. Този път обаче криминалистите се обръщат с апел към децата и внуците на възрастните граждани да ги предупредят за опасностите. "Божите заповеди" на МВР срещу измамите са:

Ако на вашия домашен телефон се обадят непознати и ви представят някоя от следните версии, искат да ви измамят: ако ви поискат пари за лечение или спешна операция на ваш близък; ако ви поискат суми за освобождаване на колет от близък в чужбина; ако ви предложат изгодна сделка, която ще ви удвои парите и ще бъдете на печалба; ако ви говорят за печалба от лотария, откуп за отвличане и други; ако се представят за полицейски служители и ви помолят да участвате в залавянето на телефонни измамници, като за целта трябва да хвърлите пари или ценности, които имате вкъщи, през прозорец или тераса на лице, което веднага ще бъде заловено, а парите върнати. От МВР-Сливен още предупреждават хората независимо от повода, по който са получили обаждането, да не споменават имена, да чакат отсрещната страна да се представи, да не бързат да предават парите. Вместо това да помолят за малко време и незабавно да позвънят в полицията, а най- добре да отидат в най-близкото полицейско управление. Служители на реда още призоваха възрастните граждани да не крият от децата и семействата си какви спестявания имат и да се съветват с тях как най-надеждно да ги съхраняват.

Разяснителната акция срещу ало-измамите започна най-напред в Сливен преди години. От ОД на МВР посетиха по няколко пъти пенсионерските клубове, самотноживеещите старци в града и селата, отпечатаха стикери срещу измамите, които залепиха на домашните им стационарни телефони, публикуваха обяви. Тревогата на криминалистите е, че въпреки голямата гласност, възрастните продължават да се доверяват. А някои от жертвите признавали, че са попаднали в капана независимо, че са били информирани за измамите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони