Украйна може да поиска екстрадицията на още четирима българи

Украйна може да поиска екстрадицията на общо петима български граждани, за да бъдат изправени на съд. Причината е, че са подкрепяли проруските сепаратисти в Донецк.

След като първи в този списък се оказа биячът от Околовръстното Георги Близнаков, който е пребивавал в Донецк, се появиха още четирима имена на нашенци, съобщи бТВ.

Микола Балтажи, посланикът на Украйна у нас, призна, че институциите в Киев вече са се задействали по случая на Близнаков. Към момента

"В момента се обмисля какво решение да предприеме Украйна – или да изиска екстрадиция, или може да стане дума за това, въпросният гражданин да бъде съден по българското законодателство", коментира Балтажи.

"Въпросът е изключително важен и деликатен, защото става дума за участие на български граждани във военния конфликт – на страната на терористите като наемници (...) Всеки един, който вземе участие във въоръжената агресия, ще бъдат разследван; ако не днес, утре ще бъдат подведен под отговорност според украинското законодателство", обясни посланикът.

Досиета

Петима българи са с досиета в украинския център "Миротворец". Сред тях е и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева.

Провинението ѝ било, че е участвала като международен наблюдател на изборите в Донецката народна република преди две години.

"С указ на президента Петро Порошенко 28 депутати и евродепутати бяха обявени за персона нон грата. Сред тях съм и аз", обясни Ташева.

Освен Георги Близнаков има други българи, свързани със акции на сепаратистите, сочи справка в сайта "Миротворец".

Един от тях е Красимир Дечев от Велико Търново. Според сайта той е бил наемник в Донецк, служил в "Първа Славянска бригада". Дечев отрече да има връзки със сепаратисти в Украйна.

Останалите двама българи в базата са Иван Янчоглов и Дмитрий Петков.

Украинският посланик подчерта, че "Миротворец" е сериозен сайт, който тясно си сътрудничи с украинското правителството и в много редки случаи хора попадат в базата му погрешка.

"Там са ангажирани много силни учени, експерти... Има натрупан опит в сътрудничество с други държави. Там информацията е сериозна", каза Балтажи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини