Подаряват гайди на деца на Роженския събор

Всяко дете, което иска да свири на гайда, но няма инструмента, може да го получи като подарък на тазгодишния Роженски събор, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Събитието за второ лято след 9-годишно прекъсване се очаква да събере стотици хиляди на поляните под връх Рожен от 15 до 17-ти юли. Стартът на записванията за участие от самодейци от цялата страна дадоха кметът на Смолян Николай Мелемов и организаторът Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето". Те обявиха инициативата "Във всяка къща - гайда", която има за цел да запази и популяризира прочутия инструмент на Родопите.

Ще подарим гайда на всяко дете, което дойде на Роженския събор и заяви, че иска да свири на инструмента, след това от общината ще насърчат тяхното обучение в съставите за каба гайди от Смолян, каза Караколев. На миналия събор на сцената излязоха 400 родопски гайдари накуп.

"Основната ни идея е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за Родопите. След събора се отчете повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да имат инструмент. Основното, заради което правим това събитие е българския фолклор", каза Мелемов.

Миналата година поляните бяха покрити с 5400 кв. м трикольор. "За тазгодишния събор ще направим още по-голям трикольор. Той обаче ще бъде пазен с охрана, за да не се стъпва по него. Миналата година имаше хора, които се пързаляха и завиваха в него", предупреди Караколев. Предвижда се специален кът на поляните за всички семейства в народни носии и отварянето на пета сцена, заради многото желаещи самодейци.

Започва подготовката и на специална транспортна схема за събора, така че движението да се насочи с алтернативни маршрути през Баните, Девин и в района на Рожен, за да се избегнат задръстванията от предния събор, който събра в трите дни над 300 000 души на поляните. От Пампорово до Рожен ще има и специален маршрут за обществен транспорт по горски пътища. Съборът е сред топ културните събития на страната и истински символ на българщината и обединението, заяви Караколев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини