Хибридният спорт

Duke Nukem Forever e най-тъпата игра

Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

Ревю на Шанел събра знаменитости Виржини Виар представи първата си самостоятелна колекция за марката

Стабилизирано е състоянието на 14-годишното момче, ударено от кола на НСО

Кати Прайс остана без розовия си джип Автокъща изкупи тунингования Range Rover на силиконовата моделка

Саудитска Арабия мами геймъри с награден фонд

Кога жена се интересува от миенето на колата?

Китаец наля $1,5 млн. в герой, приятел го продаде за 500

Момичето, пострадало при катастрофата с джип, е в стабилно състояние

САЩ официално отложиха влизането на допълнителни мита срещу Китай

Двама души са загинали при две тежки катастрофи в Пловдивско

Снежна буря причини смъртта на един човек в Исландия

Борис Джонсън – По волята на народа

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

Хаос с новите винетки: Трябва ли да има регистрационен номер на автомобила върху касовата бележка?

„Шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство“ – това съобщение разпространиха вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От АПИ се позовават на промените в два нормативни акта – Закона за движение по пътищата (ЗДП) и Закона за пътищата (ЗП). Корекциите в тях бяха приети от парламента и обнародвани в Държавен вестник на 22 декември 2015 година.

В съобщението на агенцията пише, че „според измененията и допълненията в чл. 10а, ал. 4. (в ЗП – б.а.) при закупуването на винетен стикер собственикът или ползвателят на пътното превозно средство трябва да декларира пред търговеца регистрационния номер на автомобила“.

Но от АПИ твърдят, че съгласно чл. 100, ал. 2 от ЗДП при проверка от „Пътна полиция“ шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство“.

Във въпросния чл. 100, ал. 2 пише дословно: „Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.“ Никъде не е указано, че върху касовата бележка трябва да има отпечатан регистрационен номер.

Проверка на „Труд онлайн“ показа, че практиките на оторизираните дистрибутори на винетни стикери са най-разнообразни. Едни издават касови бележки без попълнен регистрационен номер, други са настроили касовите си апарати, така че да отпечатват номера върху бона. Трети са се снабдили с печати с въртящи се числа и символи, с които подпечатват бележките на клиентите, четвърти издават допълнителни квитанции с необходимите данни, но само при поискване.

На запитване на „Труд онлайн“ от пътната агенция отговориха, че фискалното устройство, издало касовия бон за закупена винетка, автоматично изписва регистрационния номер на автомобила в платежния документ.

„В случай на липса на тази функционалност на фискалното устройство, се издава одобрената от АПИ квитанция за 2016 г., в която има поле за ръчно вписване на регистрационен номер на автомобила, който се декларира от собственика или ползвателя. В случай, че собственикът или ползвателят не е декларирал регистрационен номер на автомобила, следва да поиска издаването на допълнителен документ – квитанция, в която има поле за вписване на регистрационен номер“, пише в отговора.

От АПИ напомнят още, че „всеки потребител на собствена отговорност определя както вида (категорията) на превозното средство, за което заплаща таксата и периода на валидност, така и декларирането на регистрационния му номер“.

Допълнително от АПИ увериха пред „Труд онлайн“, че липсата на изписан регистрационен номер върху касовата бележка за винетката не я прави невалидна. Изписването на номера било за улеснение и сигурност на гражданите.

Ако сте имали проблем с „Пътна полиция“ заради изискването за регистрационен номер на автомобила върху касовата бележка, пишете ни на trudonline@gmail.com или на страницата ни във фейсбук – www.facebook.com/trud.bg/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.