На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Русе се прости с Ваньо Танов, сълзи в очите на Борисов и Горанов

Премерът Борисов остави ордена за граждански заслуги в ковчега на бившия директор на Агенция „Митници“

Фоайето на Доходното здание в Русе почерня от близки, познати, приятели и колеги, които искаха да се простят с Ваньо Танов. 57-годишният Генерал почина от инфаркт в понеделник. За траурната церемония, уважена лично от премиера Бойко Борисов, беше спазен държавният протокол за погребение на висш служител.

В 9,33 ч. от София излетя хеликоптер, с който за поклонението в крайдунавския град освен министър-председателя, долетяха министърът на финансите Владислав Горанов и заместникът му Кирил Ананиев, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, главният секретар на МВР Георги Костов. Новият директор на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова беше сред десетки нейни колеги, пристигнали с автобус от София, за да се сбогуват с Танов.

Ковчегът с тленните останки на Генерала беше докаран още във вторник вечерта от катафалка на столична агенция за траурни услуги. Той пристигна пред Доходното здание в 10,15 ч. и 10 минути по-късно беше внесен във фоайето. Церемонията започна в 11,10 ч., когато влязоха премиерът Борисов и придружаващите го.

До ковчега с генералската фуражка на Ваньо Танов седяха двамата синове на Ваньо Танов – Милен и Павлин, които подкрепяха майка си Бисерка. Сред родствениците им беше и единственото внуче на Генерала от сина му Павлин, кръстено също Ваньо.

„Не съм много добър в изказа, днес приехме решение на Министерски съвет Ваньо Танов да бъде награден посмъртно с орден за граждански заслуги. Да говорим в минало време не е добре, ще довършим докрай започнатото от него“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той не скри разтреперания си глас и сълзите си пред ковчега на Генерала, където остави последното му присъдено отличие.

Преди него думи отправи и кметът на Русе Пламен Стоилов. „Днес се прощаваме с един генерал и голям русенец, ще го запомним с широката му усмивка и готовността му да помогне на хората, Русе и България губят един от достойните си мъже“, подчерта градоначалникът.

Макар че се разрида, новият директор на „Агенция „Митници“ Розалия Димитрова намери сили за последни думи. „Ваньо Танов беше прекрасен директор и безкомпромисен към незаконните неща, защото той винаги се бореше в името на закона. Никой не може да го замени, но ще продължа по същия начин, както той работеше и ще направя всичко възможно да довърша докрай започнатите неща от него, за да се постигне целта му. Бяхме екип“, уточни тя пред журналисти.

Съболезнования с насълзени очи поднесе и финансовият министър Владислав Горанов, който по-късно се спря пред насъбралите се журналисти. „Днес трябваше да сме заедно на работа, всяка сряда с колегите от различни служби планирахме как по-добре и по-усърдно да работим за държавата – нещо, което Танов правеше през целия си живот. Болезненото му чувство за справедливост го гнетеше и вероятно това е една от причините за болестите му – вдигаше кръвно, ядосваше се за всички несправедливости, с които се сблъскваме в ежедневната ни работа. Нямаше време и да боледува, не искаше да губи нито миг, за да се занимава със себе си, със своето здраве. Предпочиташе да работи“, напомни финансовият министър.

„Няма незаменими хора, но работата ми с Ваньо Танов го превръща в неповторим пример. В името на неговата памет ще продължим всичко, за което той се бореше – за справедливост, за върховенство на закона и за държавата. За да може неговите деца и неговите внуци да се гордеят с Генерал Танов“, допълни Владислав Горанов.

Опашката от опечалени хора с цветя продължи близо 2 часа, преди погребението в тесен семеен кръг в гробищен парк „Чародейка“. Предвиденото опело в катедралния храм „Св. Троица“ беше отменено по искане на близките.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.