Избрана за ректор алармира министър Кунева за самоуправство в академията в Свищов

Проф. Теодора Димитрова, която преди 10 месеца бе избрана за ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов продължава да води битка за поста. 35-годишната преподавателка е изпратила писмо до министъра на образованието Меглена Кунева, в което настоява за спешна намеса заради неправомерното и отстраняване от длъжност. Тя алармира още и за самоуправство във висшето учебно заведение след като преди броени дни бе проведен нов избор за ректор.

Проф.Димитрова е категорична, че на 28 май миналата година е била законно избрана за ръководител на висшето училище и назначена от Общото събрание на трудов договор. В същото време изборът и бе оспорен от опоненти. Така през юни миналата година бившият просветен министър проф.Тодор Танев назначи служебен ректор като му възложи да организира и проведе нов вот за ръководни органи на свищовския ВУЗ. Главеният за ВрИд ректор проф. Иван Върбанов със своя заповед прекрати трудовите правоотношения на проф. Димитрова, влезе в кабинета и иззе печатите.

Сагата стана още по-заплетена, защото по казуса кой да е начело на академията заваляха жалби до съдебните институции. По някои от претенциите магистратите се произнесоха, а други са още без решение. В момента учебното заведение е отново в патова ситуация с двама ректори. До поредната абсурдна ситуация се стигна след като Районният съд в крайдунавския град на 28 февруари излезе с решение в полза на проф. Димитрова. Магистратите постановиха, че е била незаконно уволнена от служебния ректор проф. Върбанов.

С това ректорската сага започва отначало. Само преди седмица в свищовския ВУЗ имаше поредни избори за академично ръководство. За ректор бе избран преподавателят по маркетинг доц. Иван Марчевски. Младата професорка атакува този акт с жалба до Административния съд във Велико Търново, който все още не се е произнесъл.

"Изборът на доц. Иван Марчевски за ректор е оспорен и тъй като все още няма съдебно становище, решението, че той е легитимният ректор не е влязло в сила. Независимо от това доц. Марчевски изпълнява функциите на ректор и се разпорежда с финансови средства на академията без да има правомощия за това, което е в нарушение на Закона за висшето образование", коментира пред "Труд" адвокатът на проф. Димитрова - Йордан Цветанов.

Той обяви, че министър Меглена Кунева е била своевременно информирана, че се подготвя нов вот в академията при реално избран ректор, но от просветното ведомство отказали да се намесват и да спрат вота. На 1 март проф.Теодора Димитрова е отправила писмено искане до председателя на Общото събрание и до доц.Марчевски да и бъде осигурена възможност да изпълнява функциите си на законно избран ректор.В своя подкрепа тя е приложила и подписка от над 200 студенти.

"Създаденият хаос в управлението на Стопанската академия, включително и чрез актовете на ексминистър проф.Танев, следва да бъде преодолян, тъй като това се отразява негативно на висшето училище", предупреждава проф.Теодора Димитрова.

Адвокат Йордан Цветанов пък е категоричен, че Министерството на образованието трябва незабавно да вземе мерки за възстановяването на проф.Димитрова на длъжността. "Вашето бездействие в случая би довело до непоправими вреди на висшето учебно заведение, както и по разходването на финансовия му ресурс. Моля да имате предвид, че ако не спрете беззаконието и хаоса в академията в Свищов, подобни прецеденти е възможно да се случат и в други висши училища в страната", предупреждава остро адвокат Цветанов.

"Твърденията за разхищение на средства, са пълна инсинуация и излишно нагнетяване на обстановката. Общото събрание, което е избрало проф.Димитрова е с изтекъл мандат и то не съществува като орган в правния мир. Освен това обжалваме решението на Районния съд в Свищов за възстановяването и на поста. Втората съдебна инстанция обаче не се е произнесла и затова е в сила избора проведен от Общото събрание на 16 февруари", коментира доц Иван Марчевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование