Недостигът на сън действа като канабиса - кара хората да се тъпчат с боклуци и вредни храни

Липсата на сън може да доведе до глад, сравним с този, който хората изпитват след употребата на алкохол или марихуана, съобщават учени, цитирани от The Guardian. 

Изследователите са открили, че недоспалите хора изпитват по-голям глад към храни като чипс, бисквити и сладкиши, отколкото към здравословни храни. Американски учени твърдят, че недостигът на сън променя химичните процеси в мозъка, подобно на предизвикващите глад съставки в канабиса.

Те са провели изследване, което показва, че след няколко нощи на нездрав и непродължителен сън доброволците, участващи в експеримента, посягат по-често към калорични и мазни храни, отколкото онези, които са спали добре, в същия период. 

Ерин Хенлън от Чикагския университет - ръководител на изследването, обяснява, че когато са били недоспали, доброволците са се затруднявали да се въздържат от закуски между основните хранения, дори без да са гладни.

Липсата на сън въздейства на хормоните, които регулират апетита и усещането за ситост. Хората, които спят по-малко, имат повече време за хранене и наред с това може да се чувстват твърде изморени, за да спортуват.

 Порочният кръг се затваря още по-плътно, като добавим факта, че затлъстяването може да доведе до дихателни проблеми, които нарушават съня.

По време на експериментите Хенлън и колегите й са наблюдавали нивата на веществата липтин, което дава сигнал за ситост при хранене, и грелин, което стимулира апетита.

Предишни проучвания доказват, че липсата на сън се съпътства от ниски нива на лептин и високи нива на грелин. Хенлън е насочила вниманието си и към химикали, наречени ендоканабиноиди.

Нейното откритие сочи, че при недоспиване доброволците имат по-високи нива на ендоканабиноид 2-AG - вещество, свързано с удоволствието при консумация на храна, особено на сладки или солени продукти с високо съдържание на мазнини.

“Знаем, че марихуаната активира ендоканабиноидната система и кара хората да преяждат, дори когато не са гладни,” казва Хенлън. “ 

“Лишаването от сън може да доведе до преяждане, задействайки същия механизъм,” изтъква ученият.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука