ГЕРБ и АБВ отказаха да вдигнат майчинските за втората година

За пореден път управляващите отказаха да вдигнат обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години. В деня на опозицията в парламента вчера БСП отново предложи размерът му да бъде увеличен от 340 на 420 лева на месец – колкото е минималната работна заплата в момента, но предложението не мина заради ГЕРБ и АБВ, които се въздържаха. Шестте депутати от ДПС и двамата представители на БДЦ, които бяха в зала, също гласуваха „въздържал се“.

За увеличение на обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години гласуваха 30 депутати от БСП, 5 – от Реформаторския блок, 13 – от Патриотичния фронт, 7 – от „Атака“ и двама независими.

След гласуването соцлидерът Михаил Миков написа във фейсбук: „Общата годишна сума на увеличението, ако беше прието, нямаше да натовари бюджета и щеше да представлява едва 2% от широко рекламираното преизпълнение на бюджета само за януари. Когато отидете на срещи с управляващите, питайте ги защо гласуваха така днес?“
От „Позитано“ 20 припомниха, че страната ни е в тежка демографска криза и трябва да се вземат спешни мерки, за да се излезе от нея. Социалистите настояват и за по-ниско ДДС за бебешките стоки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини