Кметът на Сливен: С облигационния заем за 25 милиона лева ще дадем добър сигнал

Облигационният заем за 25 млн. лева, който искаме да получим, е много важен за Сливен, за преструктурирането на общинския дълг. С него ще влязат доста пари в сливенски фирми, на които общината дължи средства по капиталовата програма, и те от своя страна също ще се разплатят. Ще дадем и добър сигнал, че доверието на кредиторите към нашия град се завръща - така кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/ коментира внесеното предложение в местния парламент за гласуване на облигационния заем.

"Имах опасения, че тази тема е далеч от гражданите, тъй като на част от хората не им е толкова ясна връзката между финансовото състояние на общината и личните им финанси" - каза кметът и допълни, че въпреки опасенията, идеята срещнала подкрепа. Единствените забележки били за това, че лихвата била плаваща. "Но няма кредитор, който за дълъг срок от време да даде фиксирана лихва, пазарите се менят. То е все едно да сключиш договор с магазина, че ще купуваш хляб за 90 ст. през следващите 15 години" - обясни Радев.

С облигационния заем ще бъдат погасени два кредита на общината за 12 млн.лева с лихва около 5 процента, като очакванията са, че лихвата по облигационната емисия ще е около 2 пъти по-малка. Ще се разплатят стари задължения по капиталовата програма, някои от които са още отпреди 6-7 години, а над 1 млн.лева ще бъдат вложени в довършването на концертната зала "Сливен". Срокът за погасяване на заема е 15 години, с гратисен период от 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони