Екипите на борците отиват в историята


Екипите на борците отиват в историята след европейското в Рига (8-13 март). На шампионата в Латвия състезателите за последно ще излязат с традиционните трика в червено и синьо. Още на първата олимпийска квалификация в Улан Батор (Монголия), която е от 22 до 24 април, спортистите ще трябва да са в новата форма. Червеното и синьото ще продължат да присъстват, но само като полоса на гърба и в долната част на крачолите, за да се отличават състезателите на тепиха. Самите екипи вече ще са в разцветките на знамената на съответните държави, които спортистите представляват. На гърба ще бъде изписано и името на бореца. Досега това не беше задължително.


„Смятаме, че новите трика ще направят борбата още по-зрелищна”, заяви сърбинът Ненад Лалович, президент на Международната федерация (UWW) и член на МОК. Най-древният спорт предприе курс на тотални промени преди 3 години и вече вдигна категорията си в олимпийското семейство. Според статистиките преди промените борбата делеше 9-14-о място сред 25-те спорта на летните игри, но сега е твърдо в десетката.
Модернизацията на спорта впечатли още на европейските игри Баку 2015, когато за първи път бе въведен и новият тепих. Старият, в жълто и червено, бе заменен с оранжево в комбинация с тъмносиньо.


Съдиите също ще бъдат пременени. Очаква се те да са в неутралния сив цвят, с който реферите дебютираха на световното Лас Вегас 2015.
Първата ни група за европейското в Латвия тръгва в неделя. Тогава заминават част от състезателите ни в свободния стил при мъжете и жените. Схватките започват на 8 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт