Иранка, заплашена от смърт в родината си, иска да остане в България, съдът решава до месец

Административният съд в Бургас решава дали да екстрадира иранската гражданка Захра Шахсавани, която поиска статут на бежанец от страната ни. Това е последен опит на 23-годишното момиче да убеди магистратите, че заслужава бежански статут и международна закрила по Закона за убежищата и бежанците. В противен случай Шахсавани, отива на сигурна смърт в родината си.

Преди месец Агенцията за бежанците й отказа, въпреки че Захра приела официално християнската вяра, има работа у нас и владее изключително добре български език.

За пореден път нейният адвокат Ангел Динков и десетките приятели, дошли да я подкрепят разказаха за начина, по който Захра се е интегрирала в България. Бюрократите от Агенцията по бежанците обаче смятат, че това не е достатъчна причина тя да остане в страната ни и са категорични, че трябва да я екстрадират в Иран. В съдебната зала и адвокатът й, и прокурорът бяха категорични, че ако бъде върната в Иран, Захра ще бъде екзекутирана. Причината - държавата преследва със смъртно наказание всички християни. Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право