Доц. Иван Марчевски - Ректорът покорител на върхове

„Там, където има воля, има и път!“, е житейското мото на доц. Иван Марчевски от Свищов. 50-годишният преподавател по маркетинг е новият ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в крайдунавския град. Амбициозният доцент бе избран на поста след 10-месечна сага във вуза. Преди него се изредиха петима ректори, сред които и двама служебно назначени.

Доц. д-р Иван Марчевски е кореняк свищовлия и целият му професионален път е свързан с академията. Дипломирал се е през 1990 г. като магистър по банково дело, а един от преподавателите му бил не кой да е, а скандалният проф. Величко Адамов, който ръководи висшето училище през последните два мандата. Доц. Марчевски бил сред отличниците на випуска и логично се отдал на академична кариера. Първоначално бил поканен да се присъедини към колектива на катедра „Финанси и кредит“, но негов колега го посъветвал да не прави такава стъпка и това се оказало едно от най-важните му решения. Получил предложение за асистентско място в катедра "Планиране" и от май 1991 г. е редовен преподавател. В началото на 90-те години на миналия век маркетингът като наука тепърва започнала да набира популярност и находчивият преподавател я избрал като област на научен интерес. Станал един от инициаторите за създаването на катедрата по „Маркетинг“ в академията през 2004 г., която била една от първите в страната.

"През 2007 г. бях избран за декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг“ и оттогава започна „борбата“ ми с Величко Адамов и неакадемичните практики, чийто инициатор бе той. Въпреки че на този етап конфронтацията ни бе много явна, всички в академията и той самият знаеха, че аз съм основният му опонент. Резултатът от това бе, че след едни организирани по адамовски избори от 2011 г. вече не бях декан, въпреки че не получих по-малко гласове от опонента си", разказва доц.Марчевски.

Участвал е в краткосрочни специализации в Северна Ирландия, САЩ и Италия. Заедно със свой колега създали първия действащ модел на системите за финансово управление и контрол в публичния сектор и ги внедрили в множество организации, между които БНТ, БНР, общините Пловдив и Шумен, Патентното ведомство на България, Агенция Държавен резерв, Пловдивския университет, Медицинския университет Пловдив и др. Двамата разработили първия вариант на системата за финансово управление и контрол на Върховния административен съд. Работил е като консултант по маркетинг на повече от 50 фирми. Участвал е като лектор в над 100 семинара по маркетинг, мениджмънт, финанси и изграждане на системи за управление.

"Борбата с адамовщината започна още с избирането ми за Декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг". Тогава и през ум не ми минаваше, че за да се промени моделът, трябва да разполагам с целия властови ресурс, т.е. да стана ректор. Вярвах, че промените могат да се случат еволюционно. След „скалъпената“ ми загуба на изборите за декан обаче разбрах, че пътят към промяната е само един. Последваха четири години, през които бях изолиран от всички процеси в академията. Стигна се до ситуация колегите да ме отбягват, да не ме поздравяват на улицата, защото това можеше да се отрази негативно на кариерното им развитие. Правех опити да търся подкрепа за промяна от институциите, от хора милеещи за академията.

Поводи за намеса имаше много - уволнени колеги, нередовно издадени дипломи, „съмнения“ за финансови злоупотреби и т.н. Уви, сигналите мистериозно изчезваха или всички се криеха зад академичната автономия. Единственото, което можех да правя, бе да чакам да изтекат четирите години и да се кандидатирам за ректор на изборите през май 2015 г.", споделя доцентът боец.

Винаги съм се придържал към буквата на закона. Това не беше толкова лесно, защото хората на Величко Адамов използваха „вратичките“, които съдебната система им предоставяше за бавене на процеса по избор на легитимни органи за управление.

Специалистът по маркетинг бил наясно, че негативните имиджови последици се неутрализират с позитивни послания. Новият ректор е убеден, че студентите, работодателите, широката общественост не са променили мнението си за Стопанската академия. Всички знаят, че 80 години достойна история не могат да бъдат помрачени от 4-5 години неакадемични практики.

Работохолик и технократ

Доц. Иван Марчевски поставя на първо място семейството. Известен е като работохолик и технократ. Разпуска сред природата с велосипед. Голямата му любов е височинният туризъм. През последните 15 г. е участвал в изкачвания на култови върхове в Алпите и на първенеца Монблан. Покорил е всички планински първенци на Балканите, а през 2010 г. заедно с двама приятели планинари провели 30-дневен трек в района на Еверест. "Изкачванията на труднодостъпни върхове са ме научили, че най-важни за успеха са екипността, доверието и търпението. Много пъти съм се връщал по средата на изкачване, защото е било по-разумно", категоричен е ректорът зодия Лъв.

За него

От най-тачените преподаватели е

"Доц. Иван Марчевски е от най-стойностните, принципни, можещи и тачени от студентите преподаватели. Курсовете му са с висока практическа насоченост и това се харесва на възпитаниците му. През годините на управление на проф. Величко Адамов не се поблазни от изкушенията, които предлагаше порочната система, нито се уплаши от натиска на бившия ректор и обкръжението му.

Калин Костов, адвокат

Сериозен човек

Не познавам доц. Иван Марчевски отпреди да се кандидатира за ректор на Стопанската академия. Когато бе избран за ръководител на висшето училище, разговаряхме. Останах с отлични впечатления, защото се представи като сериозен и отговорен човек. Решихме, че ще работим за имиджа на академията и за привличане на повече студенти. Договорихме се да си партнираме в бъдещи социални и икономически проекти за намиране на работа на възпитаниците на учебното заведение.

Генчо Генчев, кмет на Свищов

Да проявява повече твърдост

За него не се е чуло да е замесен в корупционни схеми. Отдаден е на науката. Уважава и цени чуждото мнение. Не си служи със силови методи за постигане на цели, а е привърженик на консенсуса. За да има успех на този пост обаче ще е необходимо да проявява повече твърдост.

Васил Илиев, общински съветник от РБ

Достоен опонент

"С доц. Иван Марчевски се състезавахме за ръководния пост. Той спечели като достоен опонент. През годините сме работили той като декан, а аз като зам.-ректор. Винаги е проявявал необходимото ниво на компетентност и желание да развива структурното звено, за което отговаря.

Проф. Андрей Захариев, ръководител на катедра "Финанси и кредит"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи