Главният секретар на кабинета "Борисов-1" - единствен кандидат за шеф на КЗК

Главният секретар на първия кабинет "Борисов" и единствен съден и оправдан за аферата с бюлетините "Костинброд" - Росен Желязков, е предложен за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Съветникът на премиера фигурира в списъка с номинации на парламентарните групи като кандидат на ГЕРБ.

Общо девет са кандидатурите за членове на КЗК, а местата са пет. За председател и заместник-председател на комисията има само по една номинация.

Срокът за внасяне на кандидатури изтече в 18 часа, а пълният списък с биографиите на кандидатите и мотивите към тях са обявени на сайта на парламента.

Кандидати

Патриотичният фронт предлага за зам.-председател на КЗК Димитър Кюмюрджиев. Сега той е зам.-министър на отбраната, а от 1997 до 2003 г. е бил член на Комисията за защита на конкуренцията.

От ГЕРБ са внесли и кандидатура за член на КЗК - Георгица Стоянова. Тя е завършила право в Югозападния университет в Благоевград и в момента е директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерството на отбраната.

Изненадващо ДПС предлага за член на КЗК бившия конституционен съдия Пламен Киров. Очакваше се той да бъде номинация на АБВ, тъй като Киров ръководеше Правния съвет на президента Георги Първанов, избиран и за двата си мандата с гласовете на ДПС. Кандидатурата на Киров е внесена от тримата съпредседатели на ДПС - Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.

От АБВ предлагат за член на комисията юриста и зам.-председател на Общинския съвет във Велико Търново Николай Илчев. Той беше кандидат за кмет на Велико Търново на изборите през 2015 г., а през 2011 г. беше избран за общински съветник с листата на БСП. Напусна обаче веднага след учредяването на АБВ през 2014 г.

Никола Хаджийски, Борислав Великов и Борислав Миланов от Реформаторския блок са внесли кандидатурата на Красимир Витанов за член на КЗК. Той е завършил право в Югозападния университет в Благоевград, а професионалното му развитие започва във "ВиК" Дупница. През 2006 г. е назначен за младши експерт в КЗК в дирекция "Обществени поръчки и концесии". През 2010 г. отива в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) като главен юрисконсулт, а в момента е началник на отдел "Процесуално представителство и контрол на обществените поръчки" в АПИ.

БСП и "Български демократичен център" са с по две номинации за член на КЗК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини