Записите от охранителни камери - доказателство

По този начин щяла да спадне битовата престъпност, смята правосъдният министър

Записите от телефон няма да бъдат приемани за доказателства и след новите промени в НПК

Записите от охранителните камери да могат да бъдат използвани за доказателства в съда, ще предложи в промените на НПК правосъдният министър Екатерина Захариева. Според нея така може да бъде намалена битовата престъпност. Както е известно, в момента никакви записи и снимки извън приложени по закон СРС не могат да бъдат използвани за доказателства. Промените ще засягат единствено регистрирани охранителни камери, а не снимки, направени с телефони или любителски камери.

Кабинетът “Борисов 2” прие вчера първата част от измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които са пряко свързани с промените в конституцията. Те ще бъдат внесени в Народното събрание незабавно, а намерението е да бъдат окончателно гласувани до 22 март, каза министър Захариева.

В проекта не е включено предложението, направено във вторник от Висшия съдебен съвет (ВСС), членовете му да остават на работа, след като им е изтекъл мандатът, ако още не е избран нов състав. “Конституционно определен мандат не може да се удължава със закон. В проекта на ЗСВ е даден достатъчно дълъг срок за избор на членове на ВСС - процедурата ще започва не по-рано от 8 месеца преди изтичането на мандата на действащия съвет и не по-късно от 6 месеца. Това е предостатъчно време, за да се проведе изборът”, заяви Захариева.

Тя заяви, че измененията в ЗСВ изключват възможността решенията в колегиите да се вземат единствено с гласовете на парламентарната квота. “Това става, като въвеждаме квалифицирано мнозинство за всички решения за атестиране, назначаване, повишаване, конкурси, дисциплинарни производства”, каза тя. Всъщност мнозинството не е квалифицирано, а обикновено, тъй като при 14 членове на съдийската колегия за вземане на кадрово решение ще се изискват 8 гласа, което е половината плюс един. В прокурорската колегия, която се състои от 11 души, решенията се вземат с 6 гласа.

“Въвеждаме изричен текст в закона, че немотивираните решения се отменят само на това основание”, посочи Захариева. И обясни, че това се прави, за да няма повече случаи като с проваления два пъти избор на председател на Софийския апелативен съд, когато без отрицателни изказвания единственият кандидат Нели Куцкова не беше избрана.

Според Захариева очакваният ефект от промените в ЗСВ е, че ако имаме качествени магистрати, които работят по съвест и по закон, това ще даде гаранции, че ще имаме по-качествено разследване и качествени актове в съда.

Вторите изменения в ЗСВ трябва да са готови до края на април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право