Живееш две години с министър - показваш имоти и доходи

Ще трябва да се декларират и чужди коли и апартаменти, ако се ползват над три месеца

Следващата сряда документът ще бъде гласуван

Всеки, който живее повече от две години на съпружески начала с представител на властта, трябва да подаде задължително декларация за имущество и доходи. Министерският съвет обсъди на оперативно заседание вчера редактирания вариант на Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество на хората от високите етажи на властта.

Законопроектът предлага първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство - съжителство на съпружески начала.

От екипа на вицепремиера Меглена Кунева, който работи основно по законопроекта, не успяха да обяснят защо се изисква точно две години съжителство, както и как ще бъде доказано откога е започнало съжителството между двамата.

Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца.

Проектът беше предоставен днес на четирите парламентарни групи от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Престои текстът да бъде предложен за междуведомствено съгласуване и за обществено обсъждане.

Вече ще се търси информация и за чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, които проверяваното лице ползва трайно - над 3 месеца.

Задълбочени проверки ще се образуват при несъответствие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка. Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможна злоупотреба със сигналите.

Предлага се “значителното несъответствие” между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега - 250 хил. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини