Генерал от НАТО: Русия и Асад ползват мигрантите като оръжия

Предизвиквали бежанска криза, за да отслабят Европа

Командващият НАТО в Европа US генерал Филип Брийдлав обвини Русия и сирийския президент Башар ал Асад, че ползват мигрантите като оръжие срещу Запада, предаде АФП.

“Заедно с Русия режимът на Асад умишлено превръща миграцията в оръжие, с което опитват да разбият европейските структури и да ги разделят в отговора им на кризата”, заяви Брийдлав пред US сенатската комисия по въоръжените сили. Генералът посочи, че правителствените удари с варелни бомби по цивилни в Сирия имат само една цел - да тероризират сирийските граждани, да ги накарат да тръгнат на път, за да напуснат страната и да създават проблеми на други държави. Същите масови преселения предизвиквали и въздушните удари на Русия в Сирия, допълни Брийдлав.

Той предупреди сенаторите, че “Русия е избрала да бъде противник и представлява дългосрочна екзистенциална заплаха за САЩ и за нашите европейски съюзници и партньори”. Русия е решена да налага влиянието си върху съседните си страни и използва военна сила, нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Грузия, Молдова и други, припомни още Брийдлав. Той цитира данни, според които насилието в Украйна зачестява и до въоръжени сблъсъци се стига на места, където преди това не е имало такива. US посланикът в Киев докладвал за 450 атаки само през миналата седмица по фронтовата линия в Източна Украйна между опълченците и правителствените сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия