ТАСС опроверга руски медии: България не е канила чуждестранни лидери за 3 март

България не е канила чуждестранни лидери да присъстват на честванията по случай 138-годишнината от освобождението на България, предаде ТАСС.

Руската агенция се позовава на говорителя на българското външно министерство.

"Сред участниците в честванията са ръководителите на дипломатическите мисии, които са акредитирани в София. Слуховете за поканата на турския президент е груба манипулация и не съответства на реалността", посочи говорителят Бетина Жотева.

По-рано медии съобщиха, че България е поканила турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да участва в честванията, докато руският държавен глава Владимир Путин не е бил поканен.

Прессекретарят на руския президент също коментира тази информация, допълва ТАСС. Кремъл се отнася с уважение към решението на една суверенна държава да не кани Путин, отбеляза Дмитрий Песков.

 "Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение. Естествено, бихме искали нашите български партньори да са свободни от всякакво иго и да са суверенни в своите действия и решения толкова, че да по никой начин да не навредят на интересите на страната", каза Песков.

Денят на освобождението на България от османското иго е национален празник, който се отбелязва всяка година на 3 март. Тържествени мероприятия има в София, Пловдив, Варна с участие на десетки хиляди души, отбелязва още ТАСС и допълва: "На повечето от тях се развяват руски и български флагове, отдавайки почит на загиналите руски войни и български опълченци."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини