Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Трети март е българският Великден

Хиляди жители и гости на Благоевград се включиха в честванията по повод Трети март. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов честити празника на всички българи и присъстващи на площад „Македония“, където бе кулминацията на мероприятията.

„Честит Трети март, честито Освобождение- кулминация на петвековна борба, на силата и волята на българския народ за Освобождение! Днес трябва да благодарим на руските освободители и да не забравяме саможертвата им, но историята има дати и дати. Дати събития и дати водораздел, преломни. Раждане, ново начало, дати съдбовни за народ и за държава - това е Трети март, българският Великден. Началото на нов път, на ново бъдеще, на нови възможности. Днес, всеки от нас трябва да си направи равносметка какво прави и каква отговорност има, повече от всякога е нужно всеки от нас да мисли по една минута за България. За нашия край, Пиринския край, няма дебат- има ли робство, има ли Освобождение. Има! Има робство, има смърт, има борба, има кауза. Има стотици хиляди животи, дадени за тази кауза и тази победа. Всеки дебат би бил обида към паметта на тези, които почитаме. Има и истина, която всички ние трябва да приемем категорично, заради бъдещето, заради крехкия и неспокоен мир на Балканите. За Трети март има една единствена дума- Освобождение! И ако добавим още нещо, ще бъде признателност, смелост, храброст, патриотизъм. Ако добавим още нещо ще бъдат символите – Плевен, Шипка и много други. На тези места до ден днешен цигарите горят по- бързо, места жадни за цигарен дим. На тези места още стоят и ни пазят хилядите загинали мъже. Не трябва да го забравяме, трябва да го помним! Длъжни сме! Длъжни сме на тях, длъжни сме и на тези след нас", каза кметът д-р Атанас Камбитов в тържествено слово.

Под съпровода на представителен духов оркестър на Сухопътни войски почетно шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. Паралелно шествие тръгна и от Съдебната палата с ученици от всички учебни заведения на Благоевград, предвождано от Детски духов оркестър. Двата лъча се обединиха на площадното пространство, където се издига паметникът на Гоце Делчев.

Тържествата продължиха с издигане на знамето на Република България от Военно формирование 26 400. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в Освободителните борби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони