"Метроном" - надбягване с времето

Още една дата за спектакъла на Живко Желязков, Иван Шопов и 16 талантливи танцьори в театър "Азарян"

Новият танцов спектакъл на Derida Dance Center - „Метроном“ се оказа силно въздействащ и уникален в няколко отношения. На първо място с това, че в него участват обучаващите се в програмата „Денс порт Дерида“, част от които допреди година дори не са изучавали съвременен танц. На премиерата пролича отличната подготовка на 16-имата танцьори, които не само показаха техника, физически данни и артистичност, а и още нещо – спойката, благодарение на която те всички изглеждаха, танцуваха и дишаха като един разнолик, луд организъм.

На второ място „Метроном“ е уникален с интелектуалната – в никакъв случай не маниерна или псевдоинтелектуална, идея, върху която е построена цялата артистична конструкция на творбата. Много може да се говори за идейната основа и за особено силно въздействащите образи, както и за удовлетворителната визуална геометричност.

Третата особеност на „Метроном“ е в сътрудничеството между двама артисти – Живко Желязков, който е и артдиректор на „Дерида“, и Иван Шопов, един от най-успелите на електронната музикална сцена, известен още като Cooh и Balkansky, чиято музика всъщност има основно ритмично „скеле“, върху което Шопов надгражда, композирайки и импровизирайки, по време на самото представление. „Той създава звуковата картина на живо, получава се интеракция между танцьорите и композитора“, обяснява Живко Желязков.

За зрителите, които все още не са го гледали – това е едно от най-силните произведения на съвременния танц, които могат да се видят в България, а и на международната сцена. Предстои още един спектакъл – на 12 март в театър „Азарян“ от 20 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура