Мачкаме корупцията с доноси и нов орган

Експресно изследване на “Галъп”: Хората автоматично харесват всякакви идеи за борба с подкупите

74% от българите смятат, че е добре да се даде възможност на човек да подава сигнали за корупция, като остава анонимен, за да не си навреди. 22% са против тази идея. Това сочат данните от експресен национално представителен за пълнолетното население у нас сондаж на “Галъп интернешънъл”, проведен в края на февруари.

88% от гражданите у нас подкрепят идеята да се проверява и публикува и имуществото на роднини, приятели и фирми, свързани с даден човек от властта. Така на практика те застават зад законопроекта на Министерския съвет срещу корупцията по високите етажи на властта, който въвежда и задължителна декларация за имущество и доходи за лица, които живеят повече от две години на съпружески начала с представител на властта.

Широко одобрение получават всякакви идеи за борба срещу корупцията - създаване на единни органи (63% одобрение), спецзакон за противодействие на корупцията по високите етажи на властта (91% “за”), проверка на хора, за които в медиите е излязла информация, че са забогатели незаконно (92% “за”). 67% казват “да” на идеята за ограничаване на контактите на политици и представители на съдебната власт. 77% пък одобряват т.нар. провокация към подкуп.

Темата до голяма степен предизвиква автоматични отговори, при подобни въпроси винаги се наблюдават и социално желателни отговори, уточняват от “Галъп” и признават, че високото одобрение невинаги означава яснота, запознатост или осъзната позиция, а е по-скоро подкрепа по принцип.

Огромен процент от интервюираните смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред служителите в администрацията и това до голяма степен е резултат също от трайното недоверие на гражданите към българската администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини