Даниел Панов - Кметът обединител

Кметът на старата българска столица Даниел Панов и във втория си мандат показва завидна амбициозност и неизчерпаем хъс за работа. Затова и успехите не закъсняват, а отговорностите му стремглаво нарастват. Преди дни градоначалникът на Велико Търново, който е и областен лидер на ГЕРБ в региона, бе избран за председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Най-голямото удовлетворение на Даниел Панов е фактът, че получи широка подкрепа. “Кметове от БСП, АБВ, Реформаторския блок и ДПС се обединиха около кандидатурата ми за председател и не се стигна до драматично гласуване, каквато беше практиката при предишни години. Това е знак за нас, че трябва да се работи в единство и добронамереност”, коментира Даниел Панов.

Градоначалникът на болярския град неведнъж е показвал дарба като обединителна фигура за важни каузи. Така още в първия си кметски мандат той мотивира управниците на десетте общини от Великотърновска област да загърбят политическите си пристрастия и да работят единно за кандидатурата на Велико Търново и целия регион за културна столица на Европа.

“В предишния мандат бях в Управителния съвет на НСОРБ. Запознах се с работата и структурата на сдружението. Изборът ми за председател е наистина отговорна задача, а основната цел, която стои пред екипа ми, е да постигнем важни законодателни промени”, изтъкна Панов.

Енергичният градоначалник незабавно набеляза множество стратегически цели пред НОСРБ. Още в първите часове след избора оповести, че сред неотложните ангажименти са изработване и приемане на ясна методика за таксата за битови отпадъци в общините, постигане на нормална среда за реализиране на европейски проекти, без резки промени и постоянна заплаха от финансови корекции. Панов се захваща още с промени в Закона за местните данъци и такси, с насърчаване на процеса на децентрализацията на общините.

Веднага заваляха поздравления, а общинският съветник от БСП, който е един от най-острите му опоненти и критикари в местния парламент, му честити с думите: „Сега можете да влизате в кабинета на премиера, когато си поискате, като това да е в полза на общините. Много дини станаха, дано да ги носите успешно.”

Панов увери категорично, че нововъзложените му отговорности няма да се отразят негативно върху работата му като градоначалник.

Буквално минути по-късно общинският съвет прие програмата му за управление на старата столица през мандат 2015-2019 година.

През първите 4 г. от управлението на Даниел Панов качествено бяха подобрени общинската пътна и улична мрежа, образователната, спортната, здравната, социалната и туристическата инфраструктура. Общият размер на инвестициите в общината от 2011 до 2015 година надхвърли 120 млн.лв. Велико Търново се утвърди като водещ град на Балканите и на Стария континент. Градът се изкачи в т.нар. Втора агломерация, където са градовете, генератори на икономически растеж и стабилни социални модели. Общината е една от малкото в страната, която е с положителен демографски баланс. Велико Търново е сред петте водещи града по усвояване на средства от европейските фондове. Туризмът бележи устойчив годишен ръст от 10%. В края на предходния мандат бе отчетено, че над 1 милион туристи посещават болярския град на година.

Даниел Панов е на 48 години, баща на двама синове. Възпитаник е на Националния военен университет „Васил Левски" със специалност машинен инженер и до 2002 г. гради успешна кариера в редовете на Българската армия. През 2002 г. с конкурс е назначен за управител на създаденото тогава Общинско дружество „Царевград Търнов". Под негово ръководство дружеството се превръща в модел за управление на туристически информационен център и в следващите години се развива в съответствие с концепцията на Световната организация по туризъм като организация за управление на дестинацията. Управляваното от Панов дружество е един от базисните модели, залегнали в проекта за нов закон за туризма. Бил е председател на организационния комитет на Международното изложение „Културен туризъм", което се провежда от десетилетие във Велико Търново.

Предпочитан град

за инвестиции

Над 50 млн. лв. са частните инвестиции в общината. Велико Търново и населените места стават все по-предпочитани места за правене на бизнес. Приближаването на АМ „Хемус” заедно с изграждането на скоростния път Русе - Велико Търново - Свиленград, част от девети европейски коридор "Хелзинки - Истанбул", ще утвърдят общината като предпочитана дестинация за развитие на бизнес, логистика, туризъм и инвестиции.

ЗА НЕГО

Еталон за

управленец

От 46 г. съм в местното самоуправление и съм работила с много кметове, но Даниел Панов е еталон за управленец. Той се доказа като градоначалник с авторитет, интелигентност и голям професионализъм. Познава лично почти всички жители на малките населени места в общината, както и проблемите на отделните селища. Вслушва се в мнението на хората.

Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете във Велико Търново

Изключителен мениджър

Даниел Панов е изключитeлен мениджър и работата между кметската администрация и общинския съвет върви в синхрон. Хората забелязват положителните промени в общината и искат такива да се случват бързо и по отделните квартали.

Венцислав Спиридонов,

шеф на общинския съвет във Велико Търново

Работим в пълен консенсус

С кмета Панов вземаме решения по пътя на консенсуса. Постигнали сме единодействие между държавна и местна власт. Неведнъж сме се справяли успешно с бедствия и аварии.

Проф.Пенчо Пенчев,

областен управител

Повече риск

по стратегически проекти

Панов има усет към хората и с това пасва на манталитета на търновци, които трудно се доверяват. Нужно е да поема по-голям риск при реализирането на стратегически проекти. Все още буксуват проектите, свързани със старото военно училище, както и със северния подход към града.

Иван Иванов, зам.-председател на парламента и депутат от РБ от Великотърновския регион

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи