Нова телефонна измама: "Полицаи" вербуват възрастни хора за "агенти под прикритие"

В нова телефонна измама мошениците се представят за служители на МВР, които превръщат възрастните хора в "агенти под прикритие", съобщава Нова телевизия.

Престъпниците измъкват сериозни суми пари от хората, този път под предлог, че те са необходими за финансирането на акция, чрез която да бъдат заловени "престъпници".

Често мошениците настояват хората да държат телефоните си на линия или да ги поставят в хладилника, с цел да не бъдат проследени. Истинската причина за тези нареждания е, че измамниците се опасяват да не позвънят близките на жертвата и да прекратят "мисията".

В този случай организаторите на схемата са отдалечени от жертвите си, обикновено се намират в района на Русе, Горна Оряховица и Велико Търново.

Полицията ги нарича „дистанционни престъпления”, защото измамникът, жертвата и посредникът – муле, така и никога не се виждат очи в очи. Възрастните хора оставят уречената сума на определено място и пазят "службата си" в тайна дори от близките си.

Институциите препоръчват да се вземат мерки, от страна на банковите служители, които да осъществяват проверки и да подават сигнал в полицията, ако възрастен човек дойде при тях със заявка да изтегли голяма сума пари.

Пенсионерите трябва да са наясно, че ако някой позвъни и твърди, че е полицай, няма такава процедура, която да изисква пари от гражданите за залавянето на престъпници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право