Дарете си часовника на музея

Регионалният исторически музей в Шумен постави началото на нова сбирка с помощта на дарители - от старинни и оригинални часовници. Всеки може да им повери тиктакащ настолен, стенен или ръчен механизъм, дори и неработещ. В музея ще го реставрират, казва една от инициаторките гл.ас.Бета Хараланова. Акция "Винаги навреме" е до 30 май. След това най-интересните експонати ще бъдат показани в изложба "Точно и навреме или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!"

Досега в музея са постъпили 4 часовника. Най-стар е съветски стенен с действаща кукувичка от средата на 70-те години. В града още от началото на миналия век е имало часовникарски ателиета, припомнят специлисти и чакат още дарители. В шуменския музей се съхранява джобният часовник на първия кмет на града след Освобождението Ради Гьокчеренли, на шуменеца Август Попов, както и вековни сребърни уникати. Вече са постъпили и радиоапарати, които ще бъдат допълнение към "точната" изложба. Историците очакват и апарат Едисон, произвеждан в Шумен през 1937-1938 г.

За четвърти път музей и дарители работят заедно. Голям успех имаше акцията за стари детски играчки, постъпиха над 250 експоната. С над 30 стари велосипеда се сдоби музеят м.г. А по повод 110-та годишнина шуменци го засипаха с реликви за изложбата "Съхранено от векове - дарено за векове". Ако ви се дарява, звънете на 054/ 875 487 и 877 410.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони