24-годишен кмет сам изгражда кметството на село Коритата

Съселяните на Анит Божанов го накарали да се кандидатира за управник

Гурбетите на баща му го научили да държи на родното място

Бивша детска градина се превръща в общинска администрация

Един от най-младите кметове у нас си прави кабинет и приемна сам в граничното с Гърция рудоземското село Коритата. 24-годишният Анит Божанов е събрал приятелите си и заедно вдигат стени, шпакловат и лъскат тавани и подове.

Кметът Анит е най-младият селски управник в района, избран на последните избори. За с. Коритата последните избори били исторически, защото от 30 години не е имало кметство, тъй като броят на жителите не покривал изискванията на закона.

„Харесва ми кметът, защото работи, виж как сам прави всичко. Когато имахме кметство, Анит още не е бил роден“, казва Шукри Джувалеков. „Сградата е много стара и се вижда, че иска много работа. Помня я, като беше казарма през 1969 г., когато пробиваха пътя за селото военните. После стана детска градина. След това до 1987 година беше кметство. И като ни прехвърлиха към съседното село Пловдивци, всичко се закри - кметство, детска градина, училище“, разказва 54- годишният мъж, чиято къща е съседна на кметската. Години наред той гледал сградата затворена и сега се радва, че има живот пак в нея.

Тъй като няма кметски кабинет, засега Божанов приема съселяните си в помещение до магазина. Бюджетът на общината не предвижда изграждане на нова сграда за кметство, затова местната управа отпуснала средства само за рехабилитация на бившата детска градина. И кметът с помощта на баща си и приятелите си, когато са свободни, вдига стени и оформя стаи. С тях разделя на по-малки помещения бившата столова на детската градина.

„Работя сам основно, но и баща ми ми помага, тъй като има повече опит в строителството. Приятелите ми също, като са свободни, идват. Сега правим мазилки, защото времето вече позволява, през зимата щяха да се напукат от студовете“, обяснява Божанов. Материалите за ремонта са от община Рудозем, а за дюлгерския труд младият кмет не получава нито лев над заплатата си на управник. „Млад съм, имам сили за това, учил съм за това, защо да не го направя. Без пари сме правили за селото куп неща и доброволец съм бил, така че за мен не е необичайно“, казва Анит.

„Работа има, светът е широк и аз ходя на гурбети по Холандия и Германия. Но най ни е добре да си работим в родното място“, казва приятелят му Алекси Бодуров (21 г.), докато шпаклова една от стените. Двамата работят усърдно, за да не ги укорят избирателите на Анит, че не са се справили добре.

Анит е завършил техникум за строителен техник, пътно строителство и геодезия през 2011 г. След това заминал на гурбет в Италия да бере мандарини. Върнал се през зимата и се хванал да работи като барман на 24-часови смени в Рудозем. На следващата година пак отишъл в Италия, но като се върнал, останал безработен.

„От февруари до август бях без работа, но ми предложиха от общината и започнах като главен специалист „Незаконно строителство и инвеститорски контрол“. Изкарах година и три месеца в общината. Мислех да ходя в Холандия да бера гъби във ферми на бригада, но не стана и работих след това и на общинското депо в Бърчево“, разказва Божанов.

Като станала промяната в Изборния кодекс и селото му се въодушевило, че най-накрая може да има собствен кмет. Бетонирали работата и с подписка, защото иначе все гласували за кмет на съседното село Пловдивци. „Все имаше недоволство, че кметът на Пловдивци си гледа неговото село. Просто хората искаха да имат свой кмет и затова над 50% се подписаха от селото“, разказва Божанов. Възрастните го навивали да се кандидатира за кмет. Това го насърчило, а и познавал всички от администрацията в Рудозем и бил убеден, че спокойно ще работи с тях.

Анит спечелил на първия тур

От 14 кметства в района на 11 кметовете са млади мъже, само трима са над 45 г. 6 са новите кметства с управници до 30 г., казва кметът на общината Румен Пехливанов (ДПС). Желанието му е да увлече младите в общи дейности на читалища и клубове.

Божанов е издигнат от ДПС. Спечелил на първи тур със 76 гласа, или 53,90%, срещу 30 и 35 гласа за опонентите му от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Майка му Малинка години наред била счетоводител в завод в Рудозем, а баща му Дико работел в друг завод като парнаджия, ходел и на гурбет по строежи. “Разбрах, че е най-добре семейството да си е в родното място. И реших да си остана тук”, казва Анит Божанов. С усмивка обяснява как майка му е избрала името му. “Колебаела се как да се казвам - Митко, Николай или Анит. Сложила листчета с имената в едно менче с вода, лиснала го и Анит първо излязло, така избрала името”, разказва младият кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица