Жандармерия с водни оръдия и хеликоптери затвори Кулата пред очите на Бойко Борисов

Учението "Граница 2016" между "Гранична полиция" и военните е в разгара си. Жандармерията разиграва една от най-опасните ситуации, при която би се наложило затваряне на граничния пункт "Кулата" заради имигрантска вълна. 

Демонстрациите бяха посетени от премиера Бойко Борисов, който се увери на място в готовността властите да блокират пункта с жива сила, водни оръдия и хеликоптери.

"Целта ни е да поддържаме готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция, написа в официалния си профил във фейсбук.

Изводите

На Кулата бяха разиграни общо 5 ситуации в рамките на по-малко от час. Към момента от всички 50 бойни единици половината се изтеглиха към София. Част от тях обаче остават в района на Петричко. 

"Много добра стиковка между МВР, Гранична полиция, Жандармерия и бригадите на място. Над 400 човека ще бъдат тука постоянно", заяви Борисов след края на ученията за деня.

"Както всички знаете по заповед на премиера в изключително кратки срокове беше подготвено това учение. Това каза генерал-лейтенант Константин Попов началник на отбраната по време на брифинга след обучението.

В битово отношение колегите са осигурени максимално добре, вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене на едно прекрасно ниво, така както беше обещал премиерът бяха осигурени необходимите финансови средства. Мисля, че оттук нататък има какво да се върши с колегите от МВР и ще направим всичко възможно, за да действаме по начина, по който се иска от нас, категоричен бе началникът на отбраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини