Над 300 кукери гониха злото в Родопите

Километрични опашки от автомобили на хиляди туристи завардиха смолянското село Широка лъка за кукерския празник Песпонеделник в неделя. Над 300 кукери гониха със звъна на чанове и огромни тюмбелеци злото, а малки и големи скубеха косми от страшните им костюми за здраве и берекет.

Местните песяци първо символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Най-интересната маска, която е уникална за широколъшките кукери, е двойната. Тя датира от началото на 20-ти век и изобразява фронтовак, загубил краката си и носен на гръб от жена си. За разлика от кукерите на домакините от Широка лъка, които са само мъже, в другите състави тази година туристи и местни отбелязаха голям наплив на жени и девойки носещи тежките чанове и зловещи маски.

На мегдана злото гориха и гониха с танци и силен звън общо 7 състава. Освен широколъшките Песяци публиката аплодира "старците" от село Съхране /Павел баня/, кукерите от Варвара /Пазарджишко/, Богданов дол /Перник/, Васил Левски / Карловско/, Симитли /Благоевградско/ и група от Раковски. Най-малките кукере бяха 5 и 6 годишни момчета, гордо носещи страшните маски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони