Само 1 овца болна от бруцелоза в Рила

Само една овца в гр. Рила е дала положителна проба срещу бруцелоза при третото изследване в края на февруари т.г. на животните в района, където коварното заболяване върлува от юли м.г., казаха от областната агенция по безопасност на храните в Кюстендил.

Тя е евтаназирана и е от стадо, в което преди месеци е имало други заболели и впоследствие умъртвени животни. От 14 март т.г. започва поетапно четвърто поредно изследване на животни в града и близките села Смочево, Падала, както и в Мурсалево, община Кочериново.

Ще бъдат изследвани над 800 животни, както и агнета и ярета, родени тази зима, каза д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница и бивш шеф на областната агенция по храните в Кюстендил, който е в екипа ветеринарни специалисти на терена в огнището на бруцелозата по Рилското корито от 8 месеца. Според него болестта е ограничена, но не не е ликвидирана напълно. Едно животно се счита за здраво, ако шест месеца след последното изследване пробата му е отрицателна, добави д-р Дангов. Досега са евтаназирани над 230 кози, 15 овце, 6 крави, 1 кон и 3 домашни кучета по информация на общинската администрация в градчето.

33 заболяха от бруцелоза в Рила и района, казаха от регионалната инспекция по здравеопазване. Сред тях са и трима ветеринари. Д-р Георги Бангеов /32г/ се лекува при гръцки специалист в Солун, вече се чувства по-добре, казаха колегите му. Те събират пари за пътуването и лекарствата му, в Гърция цените по-аптеките са по-ниски, констатирал Дангов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони