Да има ли улица “Ото фон Бисмарк“?

Борис Мареков, основател и почетен директор на „Мото-Пфое”, и акад. Константин Косев.

От този въпрос се вълнуваха десетки почитатели на историята, когато известният ни историк акад. Константин Косев пристигна в централата на „Мото-Пфое” миналата седмица, за да представи новоизлязлата си книга „Априлското въстание и възникването на Княжество България” (изд. „Захарий Стоянов”, 2016).

Акад. Косев говори повече от час пред 60 служители, разказвайки непознати детайли от международната ситуация в Европа по време на Руско-турската война, за ролята на българското опълчение, дипломатическите ходове на цар Александър ІІ и канцлера Бисмарк. Книгата се появява в навечерието на 140-годишнината от Априлското въстание и представлява задълбочено изследване на предпоставките и провеждането на въстанието, както и последвалата война, завършила с подписването на Санстефанския мирен договор. Особено внимание акад. Косев обръща на Цариградската конференция и Берлинския конгрес.

Пред своята аудитория ученият осветли политиката на канцлера Ото фон Бисмарк, който веднага след Априлското въстание бил готов да подпомага Русия с оръжие и средства. За неговата изключителна роля в Европа той е посветил няколко книги, между които е и „България и княз Бисмарк” (изд. „Захарий Стоянов”, 2014).

На въпроса от публиката „Заслужава ли Бисмарк да има паметник в София, или да бъде кръстена улица на негово име”, акад. Косев отново си послужи с недвусмислени примери от живота на този политик, който много години подкрепя българската кауза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура