Съдът освободи от наказателна отговорност баща, заклал сина си

Съдът освободи от наказателна отговорност баща, заклал сина си след битов скандал в разложкото село Баня.

56-годишният Илия Куршумов бе признат за виновен в извършване на тежкото престъпление, но няма да лежи в затвора заради лошо здравословно състояние.

Семейната драма се разигра на 12 февруари 2012 година в къщата им в село Баня. Бившият миньор редовно злоупотребявал с алкохола, при което ставал агресивен и заядлив. Същата вечер отново се напил. Към 21 часа у дома се прибрал 33-годишният му син Димитър, също солидно почерпен. Двамата се скарали. Бащата упрекнал сина, че е пиан, а младият мъж вдигнал скандал за пари.

Кавгата ескалирала. Димитър ударил с юмрук два пъти в лицето баща си. Изгубил контрол над поведението си, пенсионерът грабнал от масата кухненския нож и го забил в гърдите на детето си. В същия момент в стаята влязла майката Люба, която извикала лекар и полиция.

Пристигналият на място медецински екип заварил окървавения мъж да лежи на пода, а баща му да го гали по главата.

Детеубиецът веднага е арестуван и предаден на съда. По-късно по време на съдебния процес, химическите експертизи доказали, че във фаталната нощ и двамата мъже били пияни. В кръвта на Илия Куршумов е отчетено 1,44% етилов алкохол, а в кръвта на сина му – концентрацията е била 2,44%.

Съдът прие, че от субективна страна деянието е извършено в условията на пряк умисъл. Заедно с това извършителят е действал при условията на неизбежна отбрана. Тежкото здравословно състояние на бившия миньор – трудно подвижен с операция за отстраняване на тумор, окръжните магистрати потвърдиха присъдата на Районен съд-Разлог. Така Илия Куршшумов бе признат за виновен, но освободен от наказателна отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право