Предвижда се намаляване на броя на студентите в Софийския университет

''Смятам, че броят на студентите е прекомерен, както за държавата, така и за университета'', заяви пред БНТ ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков. Той съобщи, че се предвижда да се повишат изискванията за прием на студенти, да се редуцират магистърски програми и да се увеличат таксите.

Проф. Герджиков добави, че според него намаляването на броя на студентите в страната ще увеличи качеството им, защото при сегашния брой няма как 100% от завършилите да имат качествата да са висшисти. По думите му броят на студентите в страната е изкуствено увеличен.

Планира се от догодина да се повишат изискванията за прием на студенти в СУ. Възможно е да се редуцират някои магистърски програми.

Увеличаването на таксите няма да е драстично, увери Герджиков. Той допълни, че тази мярка е наложителна заради ниските нови субсидии, които получава университетът и напомни, че таксите в СУ не са повишавани от 8 години.

Сумата, която се заплаща в най-скъпите направления, няма да се повишава. За останалите таксата ще нарасне с между 40 и 240 лева годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование