Отлежалото едномалцово уиски не достига, цените на качествения скоч ще растат

Световните запаси на отлежало сингъл малцово уиски са на изчерпване.„Недостигът на отлежал и рядък сингъл малц вече е налице и ситуацията ще става все по-зле”, обяви Рикеш Кишнани, който открива първия в света инвестиционен уиски фонд.

Все повече нараства броят на любителите на алкохолната напитка - от САЩ до развиващи се държави като Китай. Това изстрелва цените на по-старите реколти, което привлича множество инвеститори, надяващи се да спечелят от ситуацията и принуждава дестилериите да отговорят на търсенето, предаде СNN.

Тази напитка винаги е била в ограничени количества. Дестилериите произвеждат определено количество през дадена година с до голяма степен нулева предвидимост за това какво ще бъде търсенето, когато бутилките навършат достойна възраст. В края на 80-те години на миналия век много дестилерии спряха дейност, а само преди десетилетие износът на скоч бе в застой.

Глобалният износ на сингъл малцово уиски е скочил със 159% в периода между 2004 г. и 2014 г., по данни на Асоциацията по скоч уиски. Експерти посочват, че недостигът може би ще продължи в следващите 10-15 години, което би довело до нарастване на цените на уискито.

Днес на Азия се пада една пета от целия износ на шотландско уиски, като континентът купува 250 милиона бутилки годишно. Именно в Азия е продаден и най-скъпият скоч в света - бутилка Macallan “M” е купена на търг в Хонконг през 2014 г. за 628 205 долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл