Победете пролетната умора с правилно хранене и повече сън

В края на зимата и началото на пролетта много хора се чувстват слаби, отпаднали, нервни и дори депресирани. Специалистите наричат общото неразположение по това време на годината пролетна умора, която се дължи на недостига на витамини и сезонното хормонално пренастройване.

Ако променим обаче състава на всекидневното си меню, можем да повлияем на количеството произвеждани от организма хормони. Градивният елемент на серотонина е триптофан, който се съдържа най-много в продукти, богати на белтъчини като риба, мляко и млечни произведения, бобови растения, банани, бадеми и слънчогледово семе. За да постъпи триптофанът в мозъка в достатъчни количества е добре е да включим в менюто си и въглехидрати – паста, ориз, царевица и др. Белтъчната храна доставя на организма и аминокиселината тирозин, която се бори успешно с умората и подобрява умствената дейност.

През пролетта трябва да се настроим и към по-леки храни, защото през топлите месеци организмът изразходва по-малко енергия. Въпреки че инстинктивно търсим по-мазни и сладки храни когато сме нервни и отпаднали, ефектът им е по-скоро негативен и малко след консумацията им отново ще се почувстваме мудни.

През този период на годината е изключително важно да се наспивате, защото тогава организмът има нужда от повече време за възстановяване. По възможност си осигурете минимум 7-8 часа сън, като е добре да си лягате рано.

Важно е да консумираме и много витамини. Те помагат да се адаптираме към промяната във времето. Независимо, че в магазините може да се намерят всякакви плодове и зеленчуци, повечето от тях са отгледани в парници и са с намалено съдържание на витамини, затова трябва да хапваме сезонните такива.

Не търсете енергия в кафетата и други кофеинови напитки. Увеличавайки дневната доза енергийни стимуланти, няма да се почувствате по-свежи, а само ще се изнервите допълнително и няма да може да спите спокойно. Приемайте кофеин, колкото сте свикнали обикновено.

Приемът на течности не трябва да спада под 1.5 – 2 литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали.

Банани и шоколад за щастие

За да се чувствате свежи и заредени с енергия е важно и да сте в добро настроение. За това подпомагат храните, съдържащи серотонин. Той е известен като хормон на щастието и въпреки че се отделя в мозъка, където изпълнява своите функции, около 90% от него се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите.

През зимата обаче значително намалява, тъй като слънчевата светлина през лятото блокира разграждането му, докато през зимата, той бързо се разгражда.

Бананите и черният шоколад са едни от най-ефективните продукти, които стимулират изработването на серотонин.

Подобни свойства притежават сьомга, пуешко и пилешко месо, бобови култури, спанак, броколи и тиквени семки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл