Спецсъдът определи 40 000 лева гаранция за кмета на Несебър Николай Димитров

Руският посланик: У нас все още гледат на България като държава на духа Не виждаме заплаха за интересите на Русия, която да идва от Балканите, каза Анатолий Макаров

Откриха 30 мигранти в камион в Северна Македония

Шофьор алкохолик отива за 17 месеца зад решетките

Илиян Илиев остава управител на ВиК-Шумен

Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

КНСБ: Българинът често работи повече, отколкото му се плаща

Сред най- често срещаните нарушения на трудовите права на българите са, че заплатите им нерядко се бавят и се остава извън работно време, без да се плаща допълнително за това. Това сочи доклад на КНСБ за нарушение на правото на труд през 2015 г., представен от вицепрезидента на синдиката Чавдар Христов.

Докладът обхваща период от около половин година, а за изготвянето му са ползвани данни на Главната инспекция по труда. Според статистиката нарушенията на права, свързани със здравословни и безопасни условия на труд, са 111 895, което е 53 на сто от общо констатираните нередности през 2015 г. По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките – 20 500, основно в секторите търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

Не се спазват и правилата, свързани с работното време на персонала – в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг четири. Според Чавдар Христов работното време обективно надхвърля 40 часа работа на седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

В доклада са отчетени и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда. Неизплатените суми са 19 милиона лева. Дискриминация по пол, заради синдикална дейност и дори уволнение са сред другите нарушения на труда.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.