Съдът постанови смъртта на роден през 1890 г. мъж заради наследство

Бюрокрацията може да е досадна, но необходима. Това доказа казус с мъж роден през 19 век и починал, който трябваше да мине през съда, за да може наследниците да получат официално наследство.

Така 68 години след кончината на мъж от разложко село бе обявена официално смъртта. Решението е на районния съд в града, който се произнесе по молба на шестима негови наследници. Те настояха да се обяви смъртта на И.Н.А., роден през 1890 година.

По техни данни той починал на 2 октомври 1948 година след битов инцидент, но тъй като в селото нямало лекар, не е съставен акт за кончината му. Молителите представиха и документи.

От община Разлог, която е заинтересована страна, депозираха писмено становище, че молбата е основателна. Установено е, че молителите са наследници на Д.И.А., бивш жител на селото, който починал на 2 октомври 1988 г.. Същият пък е единствен наследник на родения още през 19-ти век И.А., който починал на същата дата 40 години по-рано. Това се случило при битов инцидент – паднал от стълба и се набол на вила за сено, като в резултат на причинените рани по-късно e починал. Но не е издаден акт за смърт от общината.

Доказателствата по делото категорично и недвусмислено сочат, че такъв акт не е бил съставен, като конкретните причини за това са без значение за делото.

Съдът намира молбата за основателна, поради което същата следва да бъде уважена. Магистратите се разпоредиха община Разлог да състави акт за смърт на лицето по законоустановения ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право