"Алфа рисърч": Българите одобряват спирането на поръчки от Борисов

Премиерът Бойко Борисов получава солидна подкрепа за спрените обществени поръчки поради съмнения за корупция, сочи проучване на "Алфа рисърч". 63,4% от анкетираните в експресното проучване агенцията оценяват положително действията му.

Според 58,6% от българите корупцията в държавата расте, а правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22,3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната.

62,2% от българите са на мнение, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта. Поради това и всяка смела публична постъпка на хора от системата срещу двойния морал се посрещат с одобрение. В обществото съществува висока степен на очакване (66%) самите магистрати да поведат битката срещу корупцията.

Същевременно горчивият опит на хората от безславния край на редица добри намерения ги прави доста по-предпазливи в оценките им за радикалността и дългосрочния ефект от тези действия, отчитат анализаторите на получените данни.

41,3% от анкетираните са на мнение, че спирането на поръчките показва политическата воля на правителството за решителна борба с корупцията. 55,8% обаче са на обратното мнение.

Фокусирането на общественото внимание върху корупцията, липсата на видим напредък в чувствителни за обществото сфери и появилите се пукнатини в управляващата коалиция връщат доверието към правителството до стойности отпреди половин година, показват още анализираните данни.

Положителните оценки за дейността на кабинета спадат от 24% в края на 2015 г. до 20% в началото на март 2016 г. Лек ръст бележи и критичността към работата на правителството - от 42% до 46%.

В челото на класацията за най-добре справящи с работата си са регионалния министър Лиляна Павлова (32,6% успешно и 7,6% неуспешно), министърът по еврофондовете Томислав Дончев (19,4 успешно, срещу 3,5% неуспешно) и социалният министър Ивайло Калфин (23,8% успешно срещу 8,4% неуспешно).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика