Ангелкова за Банско: Ако прекратим концесията, загубите ще са за милиони, ще загробим цяла община

Ако прекратим концесията, рисковете за държавата са милиони, а и ще загробим цяла една община. Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя повтори думите на екоминистъра Василева от вчера, че неустойките, които ще плаща държавата ще са много големи, а самото дело е много вероятно да се точи с години. „Това означава, че поне за пет години ски туризмът в Банско да замре, там няма да се прави нищо, докато текат съдебните процедури”, обясни Ангелкова, като подчерта, че 37% от жителите на Банско са заети пряко с туризма, а непряко те са над 50%.

Ангелкова заяви още, че при прекратяване на концесията на фирмата „Юлен” загуби ще има и за имиджа на страната, тъй като точно Банско води целия зимен туризъм в България.

Имидж се руши много лесно, а се гради с години, допълни министърът, като посочи, че винаги е подкрепяла изграждането на втори кабинков лифт.

Тя коментира и промените за къмпингуване, които изкараха природозащитници на протест в понеделник вечерта.

„Ние сме длъжни да въведем правила. Даваме за пример различни държави – Франция, Испания, Гърция, но там има правила. И затова сме включили, че не може да се къмпингува в зона А извън определените за това места. Защото има изисквания да има ток, вода, тоалетни, както и възможност за паркиране. Тоест, да бъдат осигурени някакви минимални условия, така че всеки, който почива, да го направи нормално”, заяви Николина Ангелкова. Тя припомни и разговорите, които министерството е водило с еколозите относно молбата да се защитят „Корал”, „Иракли” и „Карадере” и да се създаде такава категория плажове за приподосъобразен туризъм.

Министърът на туризма заяви още, че се водят разговори между собствениците на хотели и концесионерите на плажове да се осигурят едни наистина приемливи условия за плажуване това лято, особено при положение, че очакванията са за един силен сезон.

Ангелкова повтори за пореден път, че се разчита на руските туристи и на този етап данните са за 30% ръст спрямо миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини