На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

Учители ще се подготвят в нови магистърски програми

Стартират две нови магистърски програми за придобиване на квалификация „учител“. Проектът е на фондация „Заедно в час“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, с подкрепа на Министерство на образованието и науката, съобщиха от фондацията на сайта си.

Целта на проекта е да привлече нови кадри от различни сфери, които нямат подобна квалификация или минимален предишен опит.

Иновативното в програмите е в няколко посоки:

Предварителен взискателен подбор на кандидатите; засилено практическо обучение в училище за 1 година; обучение по нови дисциплини – развитие на уменията за 21. век., т.е. работа с родители, с нови технологии, управление на проекти и др.

Учителите ще бъдат ориентирани към училища с ниски учебни резултати, ограничена подкрепа за развитие в семейната среда, в риск от ранно отпадане от училище.

След успешно завършване на двегодишното си обучение в Пловдивския университет, участниците в магистърските програми ще получат професионална квалификация „Учител по…“ или „Начален учител“ в образователно-квалификационна степен “магистър”. Обучението в програмите ще е безплатно и ще е паралелно с работа в определените от МОН и Фондацията училища, които работят с уязвими общности.

Участниците в програмата ще получават заплата и ще са на трудов договор, предвижда се и ежемесечен финансов стимул на стойност 500 лв. Ще им бъде назначен и ментор в училище и специално подготвен индивидуален наставник от страна на фондацията.

Магистърските програми са част от международен проект, в който участват и Испания, Австрия, Латвия, Румъния, Великобритания и Германия. Този проект цели да тества и утвърди успешни подходи и практики за привличане, обучение и подкрепа на новопостъпващи в системата учители. Резултатите ще послужат за изготвяне на препоръки за национални и европейски политики за привличане, обучение, развитие и задържане на нови специалисти в образователната сфера.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.