Учители ще се подготвят в нови магистърски програми

Стартират две нови магистърски програми за придобиване на квалификация "учител". Проектът е на фондация "Заедно в час" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", с подкрепа на Министерство на образованието и науката, съобщиха от фондацията на сайта си.

Целта на проекта е да привлече нови кадри от различни сфери, които нямат подобна квалификация или минимален предишен опит.

Иновативното в програмите е в няколко посоки:

Предварителен взискателен подбор на кандидатите; засилено практическо обучение в училище за 1 година; обучение по нови дисциплини - развитие на уменията за 21. век., т.е. работа с родители, с нови технологии, управление на проекти и др.

Учителите ще бъдат ориентирани към училища с ниски учебни резултати, ограничена подкрепа за развитие в семейната среда, в риск от ранно отпадане от училище.

След успешно завършване на двегодишното си обучение в Пловдивския университет, участниците в магистърските програми ще получат професионална квалификация "Учител по..." или "Начален учител" в образователно-квалификационна степен “магистър”. Обучението в програмите ще е безплатно и ще е паралелно с работа в определените от МОН и Фондацията училища, които работят с уязвими общности.

Участниците в програмата ще получават заплата и ще са на трудов договор, предвижда се и ежемесечен финансов стимул на стойност 500 лв. Ще им бъде назначен и ментор в училище и специално подготвен индивидуален наставник от страна на фондацията.

Магистърските програми са част от международен проект, в който участват и Испания, Австрия, Латвия, Румъния, Великобритания и Германия. Този проект цели да тества и утвърди успешни подходи и практики за привличане, обучение и подкрепа на новопостъпващи в системата учители. Резултатите ще послужат за изготвяне на препоръки за национални и европейски политики за привличане, обучение, развитие и задържане на нови специалисти в образователната сфера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование