Рекорд: Арестуваха 27-годишен с 26 присъди, разследван е за 115 престъпления

:Зам.-директорът на полицията в Търговище Емил Иванов (в ляво), районният прокурор Любен Владимиров и криминалистът Светлин Петев застанаха пред медиите, за да разкажат за серията разкрити кражби. Снимка: Антоанета Марчева

27-годишен рецидивист със 115 заявителски материала и 26 присъди е задържан в полицията в Търговище за нова серия кражби.

Това съобщиха на съвместна пресконференция зам.-директорът на полицията Емил Иванов и районният прокурор Любен Владимиров.

С.К. от Омуртаг е арестуван след изчезването на 2 лаптопа от училището в антоновското село Трескавец. Те били задигнати след взлом по празниците. Полицията е установила, че преди това мъжът първо откраднал колело, с което се придвижил от Търговище до село Васил Левски. От там подкарал чуждо БМВ, с което стигнал до Руец. Взломил каса в кметството и откраднал 400 лв. Междувременно разбил кола в града и взел от нея 75 лв. и преносим телевизор от автомобила. След кратка пауза ударил и училището, като ползвал крадената кола. Тя е намерена изоставена в Търговище.

Мъжът е задържан за 72 часа и ще бъде поискана постоянна мярка. Повдигнати му са обвинения за кражби в условията на опасен рецидив. Според закона предвиденото наказание е от 3 до 15 год., уточни прокурор Владимиров.

"Лицето се занимава с кражби от 12-годишен. Има порицания, пробации, условни присъди и ефективна от 2012-2013г. Очевидно действията срещу такива хора, които се занимават само с престъпления и нямат и ден стаж, не са достатъчно ефективни", каза зам.-шефът на областната полиция Иванов.

Прокурор Владимиров пък коментира, че Наказателният кодекс е от 1968 г. Въпреки много редакции в него, все още има какво да се желае, тъй като в обществото има нетърпимост към битовите престъпления.

"Труд" разпозна в историята свой стар герой, който разплака читателите ни преди близо 15 год. Тогава Стефчо беше изоставен в дом за сираци в Попово. Майка му се омъжила повторно и новият й мъж не искал детето. Бащата пък си хванал пътя в Южна България и също не го искал. Пътят на Стефчо към затвора тръгна с бягствата му от социалното заведение, за да се върне при майка си. Тя го криеше в плевника и го хранеше скришом. Натирено отново, детето тръгваше пеша към Кърджалийско да търси татко си. Искаше дом и семейството. При едно от странстванията си в снега, мина дори границата с Гърция, объркано в посоките. После започна да разбива кметства, за да краде пари и да оцелее. Последните години е бил в Южната ни съседка и е засичан в нелегално преминаване на браздата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право