Започват проверки на мандрите в цялата страна

Снимки: Иван Славов

Решения за млякото ще има след 15 март

"От решенията на съвета на земеделските министри в Европейския съюз на 14 и 15 март зависи и какви мерки за преодоляването на кризата в млечния сектор ще предложим", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на пролетното изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО на летището в Стара Загора. Тя обясни, че повечето страни- членки са предложили допълнителни условия за разпределянето на финансовата помощ за млечния сектор, като се изключат държавите, които въпреки кризата са увеличили производството на сурово мляко.

По повод предстящия протест на животновъдите тя заяви, че постоянно контактува с браншовите организации и очаква този месец отново да се проведат областни консултативни съвети по животновъдство, а в последната седмица на март ще бъде свикан и национален, на който ще бъдат обсъдени и конкретните мерки, които може да бъдат взети от държавата.

"Нашите цени са дори над средните за европейскя съюз, има страни, в които положението е още по тежко", добави Танева. Като обясни, че след срещата в Брюксел ще се вземат решения за кризата от една страна чрез инструментариума, с който разполага министреството, от друга и с извънреден бюджет, който обаче не е неограничен.

"От днес стартираха проверки в мандрите в цялата страна относно дейсноста им и продукцията, която ползват", добави земеделският министър. В инспекцията вземат участие представители на министерството, на Агенцията по храните и Национална агенция по приходите. Отделно върви отделна проверка относно качеството на млякото.

Относно съмненията за картелни уговорки за цените тя обясни, че трябва да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, но досега по нейна информация такъв сигнал не бил подаван. Стана ясно също, че е назначена и проверка по сигнала за нерегламентиран внос на новозеландско агнешко месо.

На откриването на БАТА АГРО министър Танева се похвали и с успешна реализация по новата програма за развитие на селските райони. По мерките отворени през миналата година са кандидатствали над 6600 души с проекти за близо 4 млрд. лв. Към днешна дата от тези подадени проекти са одобрени 1030 договора общо на стойност 230 млн. лв.

На изложението в Стара Загора участват 143 фирми с щандове, разположени на изложбена площ от над 26 хил. кв. метра. Селскостопанското изложение ще продължи до 2 март и ще покаже последните тенденции и новости в бранша, с акцент агротехника, подходяща за пролетната кампания. От 8 до 12 март на летището в Стара Загора, обяви Тодор Николов, председател на българската асоциация на агротехника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес