Монтана иска първия професионален колеж в страната

Борислав Великов

Младежи, учители, родители и фирми подкрепят идеята за отваряне на пилотен проект за професионален колеж в Монтана. Част от бизнеса е готов и да финансира новото учебно заведание. Това стана ясно на работна среща на инициативния комитет за създаването на колеж в Северозапада.

Над 70 % от бизнеса подкрепя идеята за колеж, който да подготвя необходимите му кадри, фирмите са готови да помагат и с финанси, с места за стажанти, почасова работа на колежаните срещу заплащате, осигуряване на преподаватели и помощ в подготовка на учебните програми, показва социологическо проучване, направено по поръчка на Министерството на образованието и науката/МОН/. Всяка пета фирма изразява готовност и да дава стипендия на колежани, които после да назначи.

Най-предпочитани от работодателите в област Монтана са професиите, свързани с техниката, инженерните специалности и селското стопанство. 76 % от анкетираните 1062 ученика от горните класове имат намерение да учат след средно образование, а 44 % проявяват желание да кандидатстват в колеж, заявиха социолозите.

„Професионалното образование е от огромно значение за подобряване на икономическото и социалното състояние на Монтана и на целия Северозападен район. Високата професионална квалификация и специализация на работната сила в нашия край е ключ за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и благосъстоянието на хората. Смятаме, че това може да бъде постигнато единствено със съвместните усилия на държавата, бизнеса и широката общественост”, каза депутатът доц. д-р Борислав Великов /РБ/, заместник-председател на комисията по образование и наука в 43-то Народно събрание и председател на инициативния комитет за колежа.

В срещата участваха и ексминистърът на образованието и съветник на министър председателя проф. Тодор Танев, народният представител Десислава Атанасова /ГЕРБ/, областният управител на Монтана Ивайло Петров, учители, граждани, предприемачи, представители на централната и местна власт.

„Новият закон за професионалното образование още се подготвя, но първият държавен интегриран професионален колеж може да бъде открит в Монтана още тази есен”, заяви проф. Танев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование