Изложба за комунистическия терор бе представена във Видин

Снимка: Авторът

Пътуващата изложба "България 1944-1989 г. Забранена истина" гостува от днес във Видин, съобщиха от областната управа. Документалната експозиция за периода на комунистическия терор бе представена от Ирена Соколова, член на 43-то Народно събрание и заместник-председател на парламентарната комисия по културата и медиите.

Начало на събитието бе дадено в конферентния център на областната администрация от губернатора Момчил Станков, представители на държавни и културни институции, потомци на жертвите на комунистическия режим и др.

"Ако не си кажем истината такава, каквато е била, рискуваме да изопачим нашите и представите на децата си и на бъдещите поколения. Никъде в Германия не говорят за нацизма като нещо хубаво. Винаги когато се каже "нацизъм", всички знаем че това е тежък период - на убийства, репресии, извращения. И в България е било така", отбеляза Ирена Соколова. Тя обясни, че инициаторката на изложбата - художничката Фанна Коларова, е била обявена за "враг на народа" на 6-месечна възраст, защото по това време нейният баща е бил представител на интелигенцията у нас.

В документалната изложба са подредени 17 пана с архивни снимки и документи. Експозицията ще гостува до края на март в музей "Кръстата казарма". Видинчани ще имат възможността да гледат и филм, съпътстващ изложбата. В него са представени разкази на хора, оцелели при комунистическия терор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони