СЕМ се дистанцира с позиция от Георги Лозанов

"Предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от Закона за радиото и телевизията, а членовете на Съвета за електронни медии се ръководят само от него в работата си". Това се посочва в официална позиция на регулатора.

Текстът идва две седмици, след като председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов подаде оставка. Това стана при гласуването дали агенция ПИК да получи лиценз за телевизионно излъчване, посочва bTV.

Тогава Лозанов заяви: „Не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак”.

СЕМ пишат: "Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание."

Георги Лозанов подаде оставка на 25 февруари. Поводът за депозирането ѝ стана регистрацията на телевизия „ПИК”. В мотивите си Лозанов изтъкна, че не би искал да легализира в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини