Протест срещу окупаторите на плажове пред президентството

Асоциация “Българско Черноморие”: Дивокъмпингуващите не генерират икономически оборот, а разходи

Национална асоциация “Българско Черноморие” организира митинг в 12 ч. утре пред президентството, с който да призове държавния глава Росен Плевнелиев да не налага вето на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

“Не е целесъобразно президентът да налага отлагателно вето, което да обслужи 2-3 маргинални групички хора, завзели публична държавна собственост и друг вид собственост зад и около плажовете”, смятат организаторите на проявата, които подкрепят глобите за диво къмпингуване в 100-метровата зона на морския бряг.

“Същите групи хора, практикуващи диво къмпингуване чрез разполагане на палатки, кемпери и каравани върху дюни, местообитания, плажове, имоти държавна, общинска и частна собственост, без разрешение на собствениците, генерират стотици тонове отпадъци всеки летен сезон - съобщават от асоциация “Българско Черноморие”. - Сведение може да се получи от кметовете на общини, на чиято територия се образуват летните катуни. Освен това тези живеещи върху и зад плажовете генерират на място десетки тонове необработени фекалии, защото на плажове Карадере, Иракли и Корал тоалетни няма, няма и пречиствателни станции.”

Организацията се позовава на проверка на редица държавни контролни органи - полицията, агенцията по горите, регионалните екоинспекции. “Дивокъмпингуващите не заплащат общински, туристически и други такси. Не генерират икономически оборот в дейности, обслужващи туризма, защото дивокъмпингуващите са на километри от населени места. Те не генерират в приходи в туристическата дейност, а генерират разходи за общините”, е друг аргумент на асоциацията срещу евентуално президентско вето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес