Съд отряза претенциите на наследници да получат 1 млн.лв . обезщетение за невърнати земи

Административният съд Благоевград сложи край на дългогодишна съдебна сага между държавата и наследниците на някогашния едър земевладелец Ибрахим Мутишев. Казусът стана известен след като роднините на турчина осъдиха България в Страсбург за рекордното обезщетение от 1 106 000 лева, тъй като повече от десет години те не успяваха да влязат във владение на наследените от дядо си 848 дка имоти в землището на днешното село Българчево, въпреки че имаше съдебно решение за това. Европейският съд излезе с решение, че или държавата ще възстанови терените в срок от три месеца, или ще плати огромната компенсация на наследниците.

Решението активира общинската служба по земеделие в Благоевград, която предприе действия по изпълнение решението на съда в Страсбург. Държавното ведомство изпраща многократни покани до Идеал Мутишев и останалите наследници на едрия земевладелец с молба да посочат границите на имотите в село Българчево. До идентификация на имотите обаче така и не се стига.

За да не изпуснат тримесечния срок за изпълнение на разпоредбите на Европейския съд и да спаси държавата от изплащане на рекордното обезщетение, общинската земеделска служба започва действия по служебно възстановяване на имотите. С решение на общинския съвет в Благоевград са определени 37 имота съгласно плана за земеразделяне в землището на село Българчево. Това обаче не удовлетворява родствениците на дядо Ибрахим, които започват нови дела, за да докажат, че им възстановяват чужди имоти, а съдебното решение на Страсбург е изпълнено некоректно.

Следват нови дела, с които Мутишеви се опитват да докажат, че местоположението на имотите, които им възстановяват, е различно от това, което е било при масовизацията на земеделската земя. Те обаче така и не представят документи, с които да докажат старите реални граници на фамилните терени.

Според юристите на земеделското ведомство в областния център наследниците на Ибрахим Мутишев са отказали да съдействат за приключване на реституционния процес в рамките на три месеца от влизане в сила на решението на Европейския съд по правата на човека. Затова службата възстановява по служебен път свободни имоти в землището на Българчево

В крайна сметка Административният съд прие, че процедурата по възстановяване на имотите на наследниците на Ибрахим Мутишев е спазена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони