Най-скъпите сватби в историята

Всяка влюбена двойка мечтае да се врече във вечна вярност и така да покаже любовта си пред целия свят. Планирането, организацията и всичко свързано с големия ден обаче, е плод на големи усилия.
Мястото, роклята на булката, костюмът на младоженеца, храната и напитките за гостите са само част от множеството „препятствия“, пред които са изправени двете семейства. Богатите разбира се си спестяват тези усилия, като наемат огромни екипи, които се заемат с организацията вместо тях. Представяме ви най-скъпите сватби в историята.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян и принцеса Салама

Безспорният номер едно е венчавката на Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян и принцеса Салама. Седемдневния купон на принца на Абу Даби през 1981 година се е състоял на специално построен за целта стадион с 20 000 седящи места. Цялата сватба е излязла космическите 100 милиона долара, като се изчислява, че по днешен курс празненството „удря“ 350 милиона долара.

Лейди Даяна и Принц Чарлс


Определена като „сватбата на века“, грандиозната венчавка се е състояла на 29 юли 1981 година. Роклята Лейди Ди е струвала 13 000 долара, а само за организацията на сигурността са пръснати 600 000 долара. Според изчисленията цялото празненство е излязло малко над 70 милиона долара. Сватбената торта пък е била цели 7 етажа и е струвала над 10 000 долара, сума огромна за преди 30 години. Изчислено е, че колите на гостите на високото събитие са стрували малко над 100 милиона долара.

Още звездни церемонии

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино

Двойката се венчава през 2009 година във фамозната опера „Театро ла Венеция“. Сред ВИП гостите личаха имената на Боно, Пенелопе Круз и Уди Харълсън, които заедно са изпълнили парчето „Over the rainbow”- „Над дъгата“. Цялата церемония е излязла „скромните“ 3,5 милиона долара. Само букетите подарени на двойката са стрували космическите 120 000 долара.

Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас

Грандиозната венчавка беше за „затворен кръг от хора“ и нямаше статуса на официално холивудско събитие. Въпреки това, за настроението на гостите се е грижел цял 40-членен уелски хор. Церемонията е включвала изпълнения на живо на Джими Бъфет и Арт Гарфънкъл. Отбрани 350 гости са станали преки свидетели на „събитието на 2000-та година“, което е излязло на младоженците около 1,5 милиона долара. Сред тях са били Голди Хоун, Джак Никълсън, Мег Райън и бившият главен секретар на ООН Кофи Анан.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Цели 32 от общо 34-те милиона долара, похарчени на сватбата са били за осигуряване на сигурността на бъдещия крал и неговата принцеса. Прекрасната Кейт Мидълтън е била облечена в рокля за 434 000 долара. Церемонията бе най-голямата от три десетилетия насам и някои побързаха да я определят като "сватбата на века". Хиляди хора се стекоха по улиците на Лондон за паметното събитие. Сватбата привлече 2 милиарда зрители по целия свят - в интернет и пред телевизионните екрани.

Елизабет Хърли и Арун Наяр

Звездната двойка има не една, а цели две сватбени церемонии. Едната е била в традиционния англикански стил в замък, а втората – в родния град на индийския бизнес магнат – Родпур. Дори похарчените 2,5 милиона долара обаче, не осигуриха дълъг съвместен живот на двойката. Грозен инцидент беляза церемонията - индийски журналисти се сбиха с охраната на Елизабет Хърли в желанието си да снимат и да поговорят с британската звезда.

Пол Маккартни и Хедър Милс

Втората сватба на легендарния „бийтъл“ е излязла цели 3 милиона долара през 2002 година, припомнят светските журналисти. Бракът на двамата издържа едва 6 години, което прави по половин милион долара на година. По-късно самият Маккартни обяви венчавката като „грешката на десетилетието“. Милс успя да спечели дела срещу бившия си съпруг на стойност близо 100 милиона долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица