Ломски полицаи върнаха всичките пари на обрана жена

Окончателно: Отлагат Закона за социалните услуги

Сотир Цацаров: Трудно е да се каже дали е най-добрият законопроектът за независим прокурор към ВКП

Митничари откриха 100 кг тютюн за наргиле и над 600 кг хладилен газ в кола

Брад Пит разкри с колко жени е бил след Анджелина Джоли

Семейството на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, даде нов живот на трима тежко болни

51-годишен шофьор почина по време на движение в колата си

Пожарникари режат врата на апартамент, вътре – мъжът на калъп с друга

Илиана Раева и Наско Сираков празнуват 36 години брак

Задържан е шофьор на ТИР, нападнал двама души с метална палка на бензиностанция на АМ „Хемус“

Над 3000 студенти пяха с Галин, Преслава и Гери-Никол 100 кила показа гаджето

Народното събрание избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Шофьор блъсна 70-годишна на зебра

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред с изнесено заседание в Петрич

Д-р Иван Маджаров: 3-годишното дете е починало от двустранна пневмония на надбъбречните жлези

България става световен производител на шафран

Хасан Тахиров, председател на Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти

До пет години България може да стане световен производител на шафран, заяви пред „Труд“ Хасан Тахиров, председател на Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти.

„В България климатичните условия за отглеждане на шафран са най-добри от целия Балкански полуостров. Ако през тази година се засеят 2500 декара с луковици на син минзухар, което ще струва около 60 млн. лв., след пет години страната ни ще има добив от 100 тона сух шафранов цвят. Това означава, че е съвсем реално България да стане един от световните лидери по производство и износ на скъпата подправка“, каза още Тахиров.

По думите му отглеждането на шафран може да даде препитание на 200 000 души у нас. Той предлага общини от Кърджалийско, Смолян и планински райони да предоставят на жители от тези региони демонстрационни полета, на които да бъдат засадени специални луковици на син минзухар, от чиито цветове се получава шафран.

Тахиров е изчислил, че от един декар се добива до 1.5 – 2 кг. шафран през първата година, а втората година вече може да стигне до 3 кг. В момента килограм от екзотичната подправка се търгува на световния пазар по около 10 000 евро. Освен това всяка от засетите луковици се размножава и още първата година се получават луковици, достатъчни за засаждането на площ от пет декара.

„В момента в страната ни има засети 850 декара с шафран, но той не е от качествени луковици и не се отглежда по правилата, затова и добивите са слаби“, обясни Тахиров.

Той организира утре международна конференция, на която асоциацията е поканила експерти от Иран и Холандия, които ще обяснят начините за отглеждане на шафран, както и ползите за страната ни.

Шафранът се добива от цветовете на шафрановия минзухар и е най-скъпата подправка в света. Световен лидер в производството на шафран е Иран, която изнася по 170 тона годишно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.