Северна Корея е изтреляла две балистични ракети към Японско море

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег към Японско море, съобщава Ройтерс.

Ракетите са прелетели 500 километра преди да потънат във водата, като изстрелването е осъществено от севернокорейската провинция Северен Хвангха.

Този акт вероятно е демонстрация на гнева на Пхенян от продължаващото съвместно военно учение, организирано от Сеул и Вашингтон, отбелязва АП.

Агенцията припомни, че Северна Корея нарича мащабните военни учения на САЩ и Южна Корея "подготовка за нашествие" и добави, че поради нарастване на напрежението на Корейския полуостров подобни изстрелвания не са рядкост.

Скоро след изстрелването на двете балистични ракети Пхенян обяви, че анулира всички действащи проекти на сътрудничество между Севера и Юга и ще ликвидира всички активи на Сеул в страната, съобщава Нова телевизия.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби нарече снощи севернокорейския лидер Ким Чен Ун "млад диктатор", съобщава Франс прес. Американецът отказа да коментира твърдения на Ким Чен Ун, че режимът му е успял да миниатюризира термоядрени бойни глави и да ги монтира на балистични ракети.

"Още един път се сблъскваме с провокативни изявления на Пхенян, които изобщо не помагат за намаляване на напрежението на Корейския полуостров", заяви той и добави, че САЩ приема сериозно заплахите на Северна Корея за ядрени удари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят