ВАС призна и втория служебен ректор на академията в Свищов за незаконен

Върховният административен съд /ВАС/ се е произнесъл, че и вторият служебен ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов е бил незаконен. Върховните магистрати са постановили решението в полза на избраната за ръководител на учебното заведение на 28 май миналата година проф. Теодора Димитрова. Тя атакува в съда заповедта на бившия министър на образованието проф. Тодор Танев, с която той назначи проф. Марияна Божинова за втори вр.и.д ректор. ВАС е отменил въпросната заповед от 4 декември 2015 г. като незаконосъобразна и е отредил просветното министерство да плати 510 лв. на проф. Димитрова разноски по делото. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на ВАС.

Така проточилите се 10 месеца драми във висшето учебно заведение продължават. Събитията се разиграват от май миналата година, когато изтече вторият мандат на скандалния бивш ректор на академията проф. Величко Адамов. За негова наследничка бе провъзгласена 35-годишната проф. Теодора Димитрова, която обаче така и не успя да упражни властта си като ръководител на учебното заведение. Изборът и бе атакуван в съда заради допуснати нарушения при вота. Стигна се до абсурдната ситуация, бившият министър на образование проф. Тодор Танев през юни миналата година да назначи служебен ректор. Задачата на проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на нови избори за легитимно ръководство на академията. Това обаче не можа да се случи заради заведени множество съдебни искове от страните в казуса.

След изтичане на 6-месечния мандат на проф. Върбанов бе назначен втори вр.и.д. ректор. Проф. Марияна Божинова проведе процедурата по свикване на Общо събрание и организира реален вот. От 16 февруари ректор на академията е доц. Иван Марчевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование