Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

ВАС призна и втория служебен ректор на академията в Свищов за незаконен

Върховният административен съд /ВАС/ се е произнесъл, че и вторият служебен ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов е бил незаконен. Върховните магистрати са постановили решението в полза на избраната за ръководител на учебното заведение на 28 май миналата година проф. Теодора Димитрова. Тя атакува в съда заповедта на бившия министър на образованието проф. Тодор Танев, с която той назначи проф. Марияна Божинова за втори вр.и.д ректор. ВАС е отменил въпросната заповед от 4 декември 2015 г. като незаконосъобразна и е отредил просветното министерство да плати 510 лв. на проф. Димитрова разноски по делото. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на ВАС.

Така проточилите се 10 месеца драми във висшето учебно заведение продължават. Събитията се разиграват от май миналата година, когато изтече вторият мандат на скандалния бивш ректор на академията проф. Величко Адамов. За негова наследничка бе провъзгласена 35-годишната проф. Теодора Димитрова, която обаче така и не успя да упражни властта си като ръководител на учебното заведение. Изборът и бе атакуван в съда заради допуснати нарушения при вота. Стигна се до абсурдната ситуация, бившият министър на образование проф. Тодор Танев през юни миналата година да назначи служебен ректор. Задачата на проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на нови избори за легитимно ръководство на академията. Това обаче не можа да се случи заради заведени множество съдебни искове от страните в казуса.

След изтичане на 6-месечния мандат на проф. Върбанов бе назначен втори вр.и.д. ректор. Проф. Марияна Божинова проведе процедурата по свикване на Общо събрание и организира реален вот. От 16 февруари ректор на академията е доц. Иван Марчевски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.