"Грийнпийс": Все още се откриват ядрени белези в Чернобил и Фукушима

„За общностите във Фукушима краят на това бедствие не се вижда – близо 100 000 души не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат”, казва Юничи Сато, изпълнителен директор на "Грийнпийс" - Япония.

Тази година се навършват 30 години от аварията в Чернобил и 5 от тази във Фукушима. За да "отбележи тези годишнини", организацията "Грийнпийс" изготвя и публикува на 9 март доклада „Ядрени белези: Дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима”.

Според организацията правителствата и ядрената индустрия разпространяват новината, че хората могат да се върнат към нормалният си начин на живот след ядрена атака. В подкрепа на своето твърдение правителствата намалят защитните мерки срещу радиация в Япония и зоните около Чернобил, като правителството на Япония се стреми към връщане на евакуираните в домовете до 2017 г., дори да има наличие на радиация.

Според изследвания на организацията горите около Чернобил и Фукушима са хранилище на радиоактивно замърсяване. Те поставят в риск общностите, които се намират в близост от повторно излагане на радиация.

Според същия доклад, в замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска, броят на хората с ракови заболявания се е увеличил, а психичните проблеми са широко разпространени, голям брой на болните от левкемия. Във Фукушима от рак на щитовидната жлеза страдат все повече деца, както и работници участвали в разчистването, а една трета от майките страдат от депресия.

Статистиката сочи, че 5 години след Фукушима около 100 000 души все още не са се върнали по домовете си. 30 години след Чернобил около 5 милиона души живеят в замърсени с радиация райони.

Организацията препоръчва поетапното прекратяване на дейностите, свързани с ядрена енергия, в противен случай трябва да се изработят програми за справяне с подобни аварии и радиационно замърсяване. "Грийнпийс" призовава към спазване на правата и свободите на засегнатите от замърсяването граждани и отхвърля принуждаването на евакуираните да се връщат към засегнатите райони. Те трябва да бъдат и напълно компенсирани за загубите на техния поминък и имущество, както и за
психическото страдание или настъпилите здравни рискове.

Организацията съветва да се извършват постоянни проучвания в областта на нераковите заболявания, когнитивното разстройство, въздействието на ниските нива на радиация върху животни, насекоми и растения, дългосрочните последици върху психиката в резултат на радиационните бедствия въздействията на ниските дози върху мозъчната функция, когнитивните нарушения и психотичните симптоми сред оцелелите от Чернобил, както и събирането на повече обективни данни за излагането на радиация и за физическото здраве. Програмите за мониторинг в зоните около Чернобил също трябва да бъдат подновени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят