Йозеф Ван Висем с уникален концерт средновековна музика в Търново

Снимка: БНР

Музиката на Йозеф Ван Висем ще бъде представена за първи път във Велико Търново. Уникалният концерт е насрочен за 23 март в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" в старата столица.

Той е автор на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан през 2014г. Събитието е част от проявите, включени в програмата за честване празника на град Велико Тръново и е със с пециалното участие на триото за средновековна музика AMBIENT FOLKLORE ( Петър Делчев - контракитара, тамбура, Татяна Йосифова - глас, перкусии, Евгени Чакалов - флейти, ирландско бузуки, италианска средновековна гайда).

Йозеф Ван Висем е композитор-минималист и автор на "нова музика за старинни инструменти", чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници. Неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст.

Списъкът от музиканти, с които е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма - Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis.

Във Велико Търново Йозеф Ван Висем ще представи както филмовата си музика, така и пиеси от новия си албум When Shall This Bright Day Begin , който излиза официално седмица преди концерта, на 17 март тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони